Kako rade inspekcije? Pregled rada sedam inspekcija u oblastima od rizika za korupciju

Analiza Kako rade inspekcije? Pregled rada sedam inspekcija u oblastima od rizika za korupciju predstavlja prvi pokušaj da se na sistematičan način procijene učinci inspekcijskog nadzora sprovedenog od strane sedam različitih inspekcija, od kojih su neke organizovane pri Upravi za inspekcijske poslove, a neke pri resornim ministarstvima, ali sve djeluju u oblastima od visokog rizika za korupciju – urbanizmu, zdravstvu, radnim odnosima u javnom sektoru, raspodjeli budžetskih sredstava u javnom sektoru, zaštiti državne imovine.

Fokusira se na planiranje inspekcijskog nadzora, njegovo sprovođenje ali i otvara važna pitanja efekata, poput podnesenih krivičnih prijava i podignutih optužnica, u zavisnosti od javno dostupnih informacija.

Na kraju pregleda nudimo i konkretne preporuke za bolje djelovanje inspekcija u oblastima od rizika za korupciju, uključujući neophodne zakonske izmjene, unaprijeđeno kadrovsko planiranje, proaktivnije izvještavanje i obuke usklađene praktičnim potrebama inspekcija.

Publikacija je izrađena u okviru projekta „Inspekcije bez protekcije: Saveznici u borbi protiv korupcije”, koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL). Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost Instituta alternativa, i nužno ne odražava stavove Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *