Kako oživjeti tužilaštvo i zaustaviti zloupotrebe? – emisija “Načisto”

Kako oživjeti tužilaštvo i zaustaviti zloupotrebe? – bila je tema emisije “Načisto” na TV Vijesti, u kojoj je gost bio i Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora IA.

“Ja podržavam ciljeve ove reforme ako su ti ciljevi, uslovno rečeno, jedna radikalna reforma tužilaštva koja će uključiti i personalne promjene, promjene na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, deblokadu na mjesto vrhovnog državnog tužioca, kao i dubinsku reformu onoga što je struktura i uslovi za imenovanje Tužilačkog savjeta.  Ono oko čega se ne slažem jeste postupak koji je predložen. Bilo bi prirodno da se konsultuju i domaće i strane organizacije. Ako se to i desi, suština i dalje ostaje sporna – da li možete da donesete zakon samo da biste u njemu promijenili jedan član i da biste jednu instituciju okrenuli naopako, kao i da li to nešto može da prođe kao model” – kazao je u uvodnom dijelu izlaganja Stevo Muk.

Dodao je i da “ovo tužilaštvo jedino od koga je nezavisno jeste od nove parlamentarne većine i nove Vlade, a vrlo zavisno od bivše vlasti, sadašnjeg predsjednika i svih drugih krugova koji su vezani za njih. Mislim da je tamo trenutno jedan združeni pokušaj da se opstruira bilo kakva reforma tužilaštva i da se zadrži status quo.”

Muk je kazao i da je legitimno da se bilo koji građanin Crne Gore, uključujući i Milovoja Katnića, bavi politikom, ali da se bavi  politikom sa mjesta glavnog specijalnog tužioca je nedopustivo i to već traje predugo. Sama činjenica da on sa tog mjesta pokušava da pregovara o institucionalnim, zakonskim i drugim rješenjima je dodatni razlog za njegovu smjenu.

“Vlada i parlamentarna većina trebaju vrlo aktivno i proaktivno da komuniciraju sa različitim adresama u međunarodnoj zajednici – Evropskoj uniji, Evropskoj komisiji sa njihovim odjeljenjima koja se bave pregovorima u poglavlju 23, tematskim centrom za vladavinu prava i sa svima onima koji mogu da pomognu u traženju modela koji će postići ove ciljeve, a to je da krenemo u „provjetravanje“ u tužilaštvu”, zaključio je Muk.

Snimak emisije možete pogledati ovdje:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *