Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori?

Koordinatorka istraživanja Jovana Marović učestvovala je u projektu Centra za građansko obrazovanje ”Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori?” koji je podržan od strane Ambasade Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori. Jovana je pripremila dio analize koji se odnosi na javne nabavke i medijsko oglašavanje organa uprave. U ovom dijelu publikacije polazi se od ključnih izazova u primjeni Zakona o javnim nabavkama, kao i modela finansiranja medijskih glasila od strane organa javne uprave. Fokus je na ključnim problemima kod finansiranja medija a koji potpadaju pod opseg javnih nabavki. Otuda se kao najznačajniji dosadašnji problemi prepoznaju:

  • neprimjenjivanje ”adekvatne” tj. procedure predviđene Zakonom o javnim nabavkama za taj ”prag” nabavke ili usluge oglašavanja;
  • izbjegavanje primjene javnog konkursa i tenderske procedure, odnosno primjena neposrednog sporazuma (bez javnog oglašavanja), iako je Zakonom upotreba ove procedure ograničena i u odnosu na iznos nabavke i ukupan procenat primjene ovog postupka;
  • neadekvatno planiranje – sredstva na godišnjem nivou koja se izdvajaju za medijske usluge i oglašavanja nisu uvijek i po pravilu navedena u planovima javnih nabavki.

Jovana je učestvovala i u predstavljanju ključnih nalaza istraživanja na konferenciji koja je održana 18. decembra 2014. godine, zajedno sa kolegama iz Centra za građansko obrazovanje. Konferenciju su otvorile izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević i ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Elisabet Stainacker.

Poglavlje ”Javne nabavke i medijsko oglašavanje organa uprave” možete preuzeti ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *