Izvještaj Freedom House: Crnu Goru čeka dosta napretka

Istraživači javnih politika u Institutu alternativa (IA) Marko Sošić i Milena Muk su nacionalni autori ovogodišnjeg Freedom house izvještaja “Države u tranziciji 2023”. Crna Gora je dobila ocjenu 3,79, odnosno 46% mogućih bodova, što je najgori rezultat od 2013. godine.

Sošić je gostujući na Jutarnjem programu Radio i televizije Crne Gore (RTCG) poručio da Crnoj Gori treba dosta napretka u raznim oblastima poput demokratskog upravljanja, izbornog procesa, pravosuđa i korupcije. Ovom ocjenom Crna Gora spada u red hibridnih režima.

“Cijeli region se smatra na sredini nečeg što je vrlo autoritarno i onog što je konsolidovana demokratija. Od 2013. godine Crna Gora je u konstantnom padu, kada je ocjena bila 53% i imamo najgori izvještaj u protekloj deceniji. Ipak, to ne znači da su svi parametri padali. U prošlogodišnjem izvještaju je pravosuđe palo, ali je poraslo sveukupno nacionalno demokratsko upravljanje i izjednačavanjem tih parametra smo stagnirali. Ove godine smo pali u oblasti nacionalnog demokratskog upravljanja što je odraz političke turbulencije”, poručio je Sošić na Javnom servisu.

Najbolju ocjenu u iznosu 5, kako navodi, ima civilno društvo. Iz hibridnog režima Crna Gora će izaći kada bude imala preko 50 bodova, čime bi zavrijedila status polukonsolidovane demokratije, koji je imala 2013. godine.

Komentarišući izjave političkih aktera, Sošić je kazao da je izvještaj došao u periodu izborne kampanje i da vlasti na kritike u posljednje vrijeme odgovaraju agresivno.

“Donosioci odluka bi prije komentarisanja trebalo makar da pročitaju izvještaj kako bi se površno upoznali sa nalazima i pričali potkrijepljeno. Kampanja i govor protiv medija i NVO je zabrinjavajuća po pitanju toga od koga dolazi – od premijera i njegovih ministara”, zaključuje Sošić.

Gostovanje možete pogledati na sljedećem linku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *