Izvještaj Evropske komisije za CG izazov za njene buduće zvaničnike

Emisija Reflektor: Koje benefite građani imaju od pregovora sa EU?

Ana Đurnić, istraživačica javnih politika, gostovala je u emisiji “Reflektor” koja se emituje na televiziji Vijesti.

U emisiji je bilo riječi o tome gdje je Crna Gora sedam godina nakon pregovora sa EU, budući da se u posljednjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru ističu isti problemi kao i prethodnih nekoliko godina – nedovoljno rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, neriješeni napadi na novinare, zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe i slično.

Đurnić je izrazila zabrinutost što crnogorska vlast neozbiljno shvata nalaze i poruke Evropske komisije, budući da se svega nekoliko dana od objavljivanja Izvještaja dešavaju afere sa neustavnim imenovanjem sudija i pokušaj da se za Predsjednicu Vrhovnog suda po treći put imenuje Vesna Medenica, imenovanje ljudi bliskih Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) i nastojanje da se spriječi imenovanje „neistomišljenika“ u Savjet Agencije za sprječavanje korupcije insistiranjem na položenom državnom ispitu kandidata za te pozicije.

Ona je istakla i da je najnoviji Izvještaj izazov i za budući sastav Evropske komisije, imajući u vidu da u crnogorskoj javnosti često mnogo jače odjeknu izjave EU zvaničnika od nalaza iz Izvještaja, te da Crna Gora definitivno više nije „lider u regionu“.

Izrazila je i zadovoljstvo što se nalazi Evropske komisije u velikoj mjeri poklapaju sa nalazima Instituta alternativa, naročito ocjene stanja u oblasti reforme javne uprave, slobodnog pristupa informacijama, sektoru bezbjednosti, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala itd.

Naime, prateći pozive za proaktivnijim i kredibilnijim pristupom od strane Agencije za sprječavanje korupcije, koji su bili prisutni u tzv. nezvaničnim dokumentima o stanju u poglavljima 23 i 24 (tzv. non paper), Evropska komisija je jasno zadržala stav o nedovoljnoj efikasnosti ove institucije, i naročito ukazala na kontroverznost odluke ASK da sakrije odluku kojom je Demokratska partija socijalista prekršajno kažnjena zbog nepravilnosti u finansiranju, koje je osvijetlila tzv. afera “koverat”.

Gosti u studiju su pored Ane bili Marko Mrdak, zamjenik glavnog pregovarača, Marijana Laković, glavna pregovaračica za poglavlja 23 i 24 i Ana Novaković, izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija.

Snimak emisije možete pogledati u nastavku:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *