Izjava: Skupština i Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24

Komentar Jovane Marović, koordinatorke istraživanja IA, na učešće Skupštine u izradi akcionih planova za poglavlja 23 i 24, za dnevni list “Vijesti”:

Izrada Rezolucije o ulozi Skupštine u procesu evropske integracije bezrazložno kasni, a Skupština je bila u obavezi da definiše svoju ulogu u ovom procesu još početkom 2011. godine. Ovim dokumentom bi trebalo da budu uređena važna pitanja od značaja za aktivnije učešće parlamenta u procesu pregovora/integracije, uključujući i odnos s izvršnom vlašću.

Iako su predstavnici stručne službe Skupštine kao članovi radnih grupa učestvovali u njihovoj izradi, uloga parlamenta u ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 trebalo je da bude aktivnija. Zbog toga bi nacrti ovih akcionih planova trebalo da se razmatraju u Skupštini prije usvajanja na Vladi krajem mjeseca. S obzirom na to da Poslovnik uređuje da je Odbor za evropske integracije nadležan za nadgledanje toka pregovora, onda je ovaj odbor mjesto za njihovo razmatranje, iako je funkcionalniji model podrazumijeva diskusiju na zajedničkoj sjednici Odbora za antikorupciju, Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za evropske integracije.

Sličan model bi trebalo predvidjeti i za razmatranje pregovaračkih pozicija a koji podrazumijeva zajedničke sjednice „matičnih“/zainteresovanih odbora i Odbora za evropske integracije na kojima bi se raspravljalo o pregovaračkim osnovama.

Nadzor nad aktivnostima Vlade u daljem toku pregovora je moguće ojačati obavezom kvartalnog izvještavanja odbora o realizaciji akcionih planova i napretku u toku pregovora. Podsjećanja radi, ovakva praksa je postojala prilikom razmatranja (mjesečnih) izvještaja o realizaciji Akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja Evropske komisije.

Izjava je objavljena u današnjem izdanju “Vijesti”, tekst pod naslovom “Bojkot kao alibi”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *