Izbor člana Senata DRI: Vrijeme je za odluku!

Izbor petog člana Senata Državne revizorske institucije je prilika za Socijaldemokratsku partiju i opoziciju da, u saradnji sa manjinskim partijama, podrže kandidata sa najboljim profesionalnim referencama, kao protivtežu kandidatima koje DPS uporno podržava uprkos očiglednim nedostacima i primjedbama stručne javnosti.

Administrativni odbor Skupštine je juče saslušao kandidate za petog člana Senata Državne revizorske institucije, pokušavajući da nakon skoro četiri godine ispuni svoju obavezu i dođe do odgovarajućeg kandidata. Smatramo da više nema vremena za gubljenje i da se mora postići dogovor o najboljem od prijavljenih kandidata sa šansama da i na plenumu ima podršku.

Među predloženim kandidatima je nekoliko onih koje odmah treba eliminisati iz odlučivanja zbog toga što su od strane same DRI zavrijedili negativne ocjene u dosadašnjem profesionalnom iskustvu.

Takođe, ima i kandidata o kojima se Skupština u plenumu već izjasnila negativno, tako da nema mnogo smisla ponovo ih predlagati.

Dalje, među prijavljenim kandidatima ima i onih koji u dosadašnjem radnom angažmanu nisu imali veze sa poslovima revizije. Ukoliko poslanici ne žele da izabrani kandidat provede nekoliko narednih godina u DRI tako što će učiti svoj posao, a ne unaprjeđivati rad Institucije, onda je i tu izbor jasan.

S druge strane, par kandidata među prijavljenima se ističu profesionalnim iskustvom i referencama, koji treba da budu jedini kriterijumi prilikom određivanja osobe za ovu važnu poziciju.

Konačna odgovornost za to da najbolji od prijavljenih kandidata i bude izabran za člana Senata DRI je na opoziciji i SDP-u, jer je DPS u dosadašnjim glasanjima pokazao da se rukovodi drugim kriterijumima. Ovim će se nakon skoro četiri godine ispuniti i obaveza Skupštine da obezbijedi da Senat DRI radi u punom sastavu.

Marko SOŠIĆ
Istraživač javnih politka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *