Iza brojki – Presjek rezultata specijalne borbe protiv organizovanog kriminala i „visoke“ korupcije

Već je četrnaest godina od kada u Crnoj Gori, u različitim formatima, postoji specijalizovano tužilaštvo za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratni zločin. Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, kao dio Vrhovnog državnog tužilaštva, počelo je s radom 30. juna 2004. godine. Od tada do danas – Odjeljenje i povezani državni organi nadležni za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u neprestanom su procesu krivičnopravnih reformi, pod budnim okom Evropske unije.

Tokom tog perioda, nadležnost Odjeljenja 2008. godine proširena je na korupciju, terorizam i ratni zločin, te je zbog toga: povećan broj specijalnih tužilaca; usvojen novi Zakonik o krivičnom postupku 2010. godine, koji je uveo tužilačku istragu; jačani su kapaciteti Tužilaštva, Policije, Carine, Poreske i Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma; formiran je njihov zajednički istražni tim 2011. godine. Nakon svega toga, 2015. godine uspostavljeno je posebno Specijalno državno tužilaštvo, po uzoru na hrvatski "USKOK", da bi mu konačno, u avgustu 2016. godine, nadležnost bila privremeno proširena i na krivična djela iz oblasti izbornih prava.

CIlj ove analize jeste da dâ doprinos radu Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja analizom njihovog rada i stanja u oblasti izabranih prelaznih mjerila i davanjem predloga i preporuka za rješavanje problema s kojima se suočavaju u radu. Analiza je strukturirana u tri ključna dijela: u prvom dijelu porede se statistički podaci o krivičnim prijavama, istragama, optuženjima, prisustvu glavnom pretresu i drugi parametri za posljednjih 14 godina; u drugom dijelu analiziraju se rezultati rada u 2017. godini u odnosu na strukturu krivičnih djela; dok su u posljednjem dijelu analizirane institucionalne i druge pretpostavke za rad i dati zaključci s preporukama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *