Istraživanje javnog mnjenja: Problemi u upravi brojni, uprkos osrednjem povjerenju

 

Neregularno zapošljavanje, neefikasnost i korupcija su ključni problemi javne uprave, smatraju građani Crne Gore.

Kao najveći problem javne uprave, građani izdvajaju zapošljavanje „preko veze“. Svaki drugi građanin smatra da je ovo jedan od problema (51%), a svaki peti da je najveći problem (22%). Zapošljavanje „preko veze“ kao problem je češće istaknuto u sjevernom regionu (34%), u ruralnim područjima (31%), a naročito smeta i nezaposlenima (33%).

Ovo je dio rezultata istraživanja javnog mnjenja, koje je za potrebe Instituta alternativa uradila Agencija IPSOS, u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”.

Najveću važnost petina građana pridaje i neefikasnosti javne uprave (21%). Zanimljivo je da je neefikasnost ključni problem za građane u centralnom regionu (27%) i u urbanim djelovima (26%).
Korupcija u javnoj upravi je treći problem koji građani naročito izdvajaju: 39% građana je nabrojalo korupciju kao jedan od gorućih problema. U ruralnim predjelima se korupcija češće prepoznaje kao problem (50%), nego neefikasnost.

Korupcija u javnoj upravi je treći problem koji građani naročito izdvajaju: 39% građana je nabrojalo korupciju kao jedan od gorućih problema. U ruralnim predjelima se korupcija češće prepoznaje kao problem (50%), nego neefikasnost.

Skoro polovina građana smatra da Vlada neće ni do 2020. godine riješiti ključne probleme javne uprave (47%). Manje je onih koji smatraju da će Vlada uspjeti da se izbori sa problemima javne uprave (38%), dok zanemarljiv broj smatra da javna uprava nema velike probleme.

Vlada je Strategijom reforme javne uprave za period 2016-2020. godine, sebi za cilj postavila stvaranje efikasne i servisno opredijeljene javne uprave, koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad.

Institut alternativa je u okviru ovog projekta dao doprinos utvrđivanju trenutnog stanja kada je u pitanju povjerenja građana u javnu upravu. Prema rezultatima istraživanja, preko 40 odsto građana ima veliko ili srednje povjerenje u državnu i lokalnu upravu, dok 18, odnosno 19 procenata uopšte nema povjerenja. Malo povjerenje u državnu i lokalnu upravu ima 23%, odnosno 24% građana.

Prikupljanje podataka za istraživanje, koje je sprovela Agencija IPSOS, trajalo je od 10. do 16. februara 2017. godine. U okviru kvantitativnog istraživanja, ispitano je 1.027 građana Crne Gore starosti 18 ili više godina.

Projekat “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, sporovodi Institut alternativa u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo i nevladinim organizacijama Bonum, Natura i Novi Horizont, uz podršku Evropske unije.

Pratite mojauprava.me za više informacija!

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *