Istraživačice IA učile od mađarskih think tank organizacija

Istraživačice javnih politika Instituta alternativa, Ana Đurnić i Milica Ražnatović, posjetile su think tank organizacije u Budimpešti radi razmjene iskustava i uspostavljanja saradnje sa organizacijama koje se bave istraživanjem javnih politika u Mađarskoj.

U okviru studijske posjete, organizovane od 27. novembra do 2. decembra 2016. godine, istraživačice Instituta alternativa imale su priliku da upoznaju istraživače think tank organizacija u Budimpešti i sa njima diskutuju o aktuelnim pitanjima koji obilježavaju svakodnevnicu u Mađarskoj i Crnoj Gori, problemima na koja su usmjerena njihova istraživanja ali i preprekama za sprovođenje istraživanja.

U okviru posjete, održani su sastanci sa Budimpeštanskim institutom za analizu javnih politika, K-Monitorom, Istraživačkim centrom za korupciju, Institut za vladinu transparentnost i Atlatszo centrom za istraživačko novinarstvo. Ana i Milica su sa istraživačicama i istraživačima pomenutih organizacija razgovarale o njihovim tekućim projektima koji se tiču budžetskih politika, transparentnosti budžeta na lokalnom nivou, javnih nabavki, borbe protiv korupcije, kao i naporima koje ulažu kako bi povećali transparentnost i odgovornost rada javne uprave u Mađarskoj.

Posjetu smo iskoristili i da predstavimo naše aktivnosti usmjerene na snaženje demokratskih procesa i dobrog upravljanja u Crnoj Gori kroz istraživanje i analizu opcija javne politike, kao i monitoring rada javne uprave.

Sa istraživačicama i istraživačima think tank organizacija koje smo posjetili razgovarali smo i o metodama istraživanja i načinu rada i saradnje sa javnom upravom. Posjetu smo iskoristili i za identifikovanje problema i pitanja od zajedničkog interesa za ove dvije zemlje, koji bi u budućnosti otvorili prostor za saradnju i zajedničke projekte.

Studijska posjeta organizovana je u okviru projekta Ka održivom uticaju na javne politike (Institucionalni grant), podržanom od strane Think Tank Fonda Fondacije za otvoreno društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *