Istraživačice IA učile od mađarskih think tank organizacija

Istraživačice javnih politika Instituta alternativa, Ana Đurnić i Milica Ražnatović, posjetile su think tank organizacije u Budimpešti radi razmjene iskustava i uspostavljanja saradnje sa organizacijama koje se bave istraživanjem javnih politika u Mađarskoj.

U okviru studijske posjete, organizovane od 27. novembra do 2. decembra 2016. godine, istraživačice Instituta alternativa imale su priliku da upoznaju istraživače think tank organizacija u Budimpešti i sa njima diskutuju o aktuelnim pitanjima koji obilježavaju svakodnevnicu u Mađarskoj i Crnoj Gori, problemima na koja su usmjerena njihova istraživanja ali i preprekama za sprovođenje istraživanja.

U okviru posjete, održani su sastanci sa Budimpeštanskim institutom za analizu javnih politika, K-Monitorom, Istraživačkim centrom za korupciju, Institut za vladinu transparentnost i Atlatszo centrom za istraživačko novinarstvo. Ana i Milica su sa istraživačicama i istraživačima pomenutih organizacija razgovarale o njihovim tekućim projektima koji se tiču budžetskih politika, transparentnosti budžeta na lokalnom nivou, javnih nabavki, borbe protiv korupcije, kao i naporima koje ulažu kako bi povećali transparentnost i odgovornost rada javne uprave u Mađarskoj.

Posjetu smo iskoristili i da predstavimo naše aktivnosti usmjerene na snaženje demokratskih procesa i dobrog upravljanja u Crnoj Gori kroz istraživanje i analizu opcija javne politike, kao i monitoring rada javne uprave.

Sa istraživačicama i istraživačima think tank organizacija koje smo posjetili razgovarali smo i o metodama istraživanja i načinu rada i saradnje sa javnom upravom. Posjetu smo iskoristili i za identifikovanje problema i pitanja od zajedničkog interesa za ove dvije zemlje, koji bi u budućnosti otvorili prostor za saradnju i zajedničke projekte.

Studijska posjeta organizovana je u okviru projekta Ka održivom uticaju na javne politike (Institucionalni grant), podržanom od strane Think Tank Fonda Fondacije za otvoreno društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.