Interni sastanak sa skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu

Predstavnici Instituta alternativa: Stevo Muk, Dina Bajramspahić, Marko Sošić i Milica Milonjić, imali su danas sastanak sa članovima Odbora za bezbjednost i odbranu na kojem su razgovarali o nalazima novog Monitoring izvještaja IA o primjeni Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Na sastanku na kojem je aktivno učestvovalo osam članova Odbora: predsjednik Mevludin Nuhodžić, Obrad Mišo Stanišić, Radivoje Nikčević, Snežana Jonica, Velizar Kaluđerović, Predrag Bulatović, Suljo Mustafić i Luiđ Ljubo Škrelja, poslanici su diskutovali o problemima koje smo identifikovali u vezi sa sprovođenjem Zakona i vršenjem parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane i ukazali na prepreke sa kojima se suočavaju u radu.

Sastanak je bio prilika da se razmotri viđenje rada Odbora u prethodnoj godini iz našeg ugla, saslušaju stavovi Odbora o istim pitanjima, i sagledaju mogućnosti za unapređenje.

Ovo je treća godina za redom kako IA prati implementaciju ovog Zakona uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Novina ovogodišnjeg izvještaja je procjena sistemskog uticaja primjene ovog Zakona na državne organe iz sektora bezbjednosti i odbrane koji su bili predmet parlamentarnog nadzora i analiza mišljenja predstavnika devet državnih organa koji su predmet parlamentarnog nadzora o efektima nadzora.

Tradicionalno i u skladu sa utvrđenom metodologijom monitoring izvještaja, prvi dio se odnosi praćenje sprovođenja Zakona u trećoj godini primjene. Za potrebe predstavljanja aktivnosti Odbora u 2013. godini, istraživači IA su prisustvovali na svim sjednicama Odbora koje su bile otvorene za javnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *