Institut alternativa predstavio nalaze istraživanja o slobodi okupljanja u Crnoj Gori

Predstavnice Instituta alternativa, Ivana Bogojević i Aleksandra Vavić, učestvovale su na ekspertskoj konferenciji o slobodi okupljanja na Zapadnom Balkanu.

Konferencija je održana u periodu 21-22. juna u Skoplju, u organizaciji Evropskog centra za neprofitno pravo (ECNL), na kojoj su predstavljeni nalazi pilot istraživanja zakonodavnog okvira i njegove primjene u oblasti javnih okupljaja, u pet zemalja Zapadnog Balkana (Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji).

Pored Instituta alternativa na konferenciji su nalaze predstavili i Research in Action – REACTOR iz Makedonije, Civil Rights Defenders iz Bosne, Human Rights House iz Hrvatske i Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM iz Srbije. Na konferenciji su pored pomenutih nalaza iz pet zemalja razmotrene i preporuke za poboljašnje implementacije postojećeg zakonodavnog okvira i mogući mehanizmi za snaženje institucionalnog okvira.

Institut alternativa je u svojim nalazima predstavio nedostatke ovih okvira, osvrćući se i na njihovu usklađenost sa međunarodnim standardima. Problemi, koje smo prepoznali, odnose se na obaveze i odgovornosti za organizatore javnih okupljanja uz strogu kaznenu politiku, preklapanje nadležnosti nacionalnih i lokalnih vlasti, kao i nedostatak proaktivnosti ključnih institucija u ovoj oblasti, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Na konferenciji su predstavljene prednosti i mane Predloga Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri i date preporuke za njegovo poboljšanje.

Izvještaj će u cjelosti biti dostupan uskoro.

Sprovođenje ovog projekta omogućio je Međunarodni centar za neprofitno pravo u okviru programa Građanska prostorna inicijativa, koji se sprovodi u saradnji sa organizacijama ARTICLE 19, CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation i World Movement for Democracy.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *