Institut alternativa u Belfastu: Monitoring javnih okupljanja

Aleksandra Vavić i Ivana Bogojević, istraživačice Instituta alternativa, učestvovale su na treningu u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj, gdje su prošle obuku o neposrednom praćenju javnih okupljanja 

Trening je organizovao Evropski centar za neprofitno pravo (ECNL) u okviru projekta “Praćenje prava na javno okupljanje”, koji za cilj ima da procijeni stanje u oblasti slobode javnih okupljanja u jedanaest zemalja: Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu, Jermeniji, Moldaviji, Bjelorusiji i Ukrajini.

Fokus ove obuke bilo je praćenje parade u organizaciji Narandžastog reda (protestanti), koji organizuju parade kroz dominantno katolički dio Belfasta, grada koji je godinama podijeljen i obilježen konfliktima između ove dvije zajednice. U procesu pripreme za praćenje parade, učesnici su održali sastanke sa ključnim akterima: predstavnicama Komisije za parade, tijela koje donosi odluke o protestima i predstavnikom Policije Sjeverne Irske. Razgovore su takođe održali sa predstavnikom organizatora protesta, Narandžastog reda i njihovih oponenata, predstavnikom partije Šin Fejn. Parada je okupila oko 600 ljudi, dok je nekoliko desetina građana pratilo ovo okupljanje u pokretu.

Trening predstavlja obuku za praćenje javnih okupljanja u svim državama u kojima se projekat sprovodi, pa će tako i izvještaji sa okupljanja u Crnoj Gori biti integralni dio ovogodišnjeg izvještaja za Crnu Goru u okviru ovog projekta.

Projekat je omogućio Međunarodni centar za neprofitno pravo (ICNL), kroz Civic Space Initiative koji podržava Vlada Švedske, i predstavlja nastavak je istraživanja iz 2016. i 2017. godine, koji su mapirali goruće teme u oblasti javnih okupljanja koje se tiču normativnog okvira i praktičnih problema od prijava i zabrana okupljanja, policijskog obezbjeđivanja okupljanja. Istraživanje je rezultiralo nizom preporuka za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu policije, nezavisna kontrola tijela i civilno društvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *