Institucije već pokazuju prve slabosti

Povodom onemogućavanja izvršenja radnog zadataka i fizičkog napada na urednika i fotoreportera ND “Vijesti”

Zabrinuti smo potpuno ishitrenim istupom direktora Uprave policije Vlade Crne Gore koji nije sačekao konačan nalaz Unutrašnje kontrole i javnost obavijestio da je postupanje konkretnih službenika policije prilikom napada na urednka i fotoreportera ND “Vijesti” bilo krajnje profesionalno i skladu sa zakonom.

Podsjećamo da smo juče od Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i primjenu ovlašćenja Uprave policije zatražili da provjeri da li su službenici policije prilikom procesuiranja ovog incidenta propuštili preduzimanje svih potrebnih službenih mjera i radnji i takvim činjenjem eventualno pokušali olakšati prekršajnu i krivičnu odgovornost nekog od napadača.

Na ovaj način je prejudicirana konačna ocjena Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i obesmišljen uspostavljeni sistem kontrole policijske organizacije u Crnoj Gori i monitoring primjene policijskih ovlašćenja. Zahtjev smo uputili i direktorki Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) prim. dr. Oliveri Miljanović da provjeri da li su ljekari i drugo osoblje umjesto

krajnje profesionalnog pristupa prema povrijeđenima ustakli, poput policijskih službenika, pred autoritetom i moći gradonačenika Glavnog grada Miomira Mugoše. Ista nam je odgovorila da su povrijeđeni Jovović i Pejović pregledani po svim medicinskim pravilima i doktrini. Kako je odgovor stigao gotovo nepunih pola sata pošto je naš zahtjev zvanično predat i zaveden na arhivi KCCG postavlja se objektivno pitanje kako su sve provjere mogle biti preduzete i završene u tako kratkom roku i bez kontaktiranja lica koja su u vezi sa ovim slučajem.

Od ministra inostranih poslova juče smo zatražili da udalji Mugošu sa službe do okončanja krivičnog i drugih postupaka uz očekivanje da preduzme sve mjere i radnje kojima bi se utvrdila odgovornost za kršenje normi i pravila po kojima trebaju profesionalno i lično djelovati diplomatski predstavnici Crne Gore. Smatramo da se i MIP treba ograditi od ovakvog ponašanja, jer su se za to stekli uslovi i saslušanjem Miljana Mugoše zbog sumnje da je počinio krivično djelo teške tjelesne povrede na štetu Mihaila Jovovića.

Pismo Ministru Roćenu
Prijava KCCG
Odgovor KCCG
Prijava Unutrašnjoj kontroli

Stevo Muk
predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa

Daliborka Uljarević
izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje

mr Aleksandar Saša Zeković
istraživač kršenja ljudskih prava

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *