Inicijativa: Država da ne naplaćuje pristup propisima

Institut alternativa uputio je inicijativu Vladi i Službenom listu da omoguće besplatan pristup prečišćenim tekstovima propisa svim građanima

Građani nemaju slobodan pristup zvaničnoj bazi prečišćenih tekstova propisa Službenog lista. Prema Zakonu o objavljivanju propisa i drugih akata, elektronsko izdanje Službenog lista je besplatno, ali je sekcija za pristup tekstovima prečišćenih propisa komercijalizovana i pristup se naplaćuje 180 eura godišnje za jednu licencu (prema posljednjoj objavljenoj informaciji). Osim Službenog lista, slične i naprednije usluge nude i privatne kompanije po višestruko većim cijenama.

Prečišćeni tekst je naziv za trenutno važeći tekst pravnog propisa. On sadrži izvorni tekst propisa i sve promjene koje su usvojene od dana njegovog stupanja na snagu. Službeni list u svojim besplatnim izdanjima objavljuje izvorni tekst propisa, a sve naknadne izmjene, dopune, ispravke objavljuju se samo u formi promjene, samo onih odredbi koje se na neki način mijenjaju. Primjera radi, Zakon o lokalnoj samoupravi mijenjao se 11 puta od stupanja na snagu 2003. godine do danas.

Da bi građanin mogao da dođe do verzije teksta Zakona koji je sada u primjeni, ima dvije opcije:

a) platiti 180 eura Službenom listu ili dvostruko više drugim privatnim kompanijama da bi došao do prečišćenog teksta, ili

b) pronaći svih 12 izdanja Službenog lista (uključujući i onaj u kojem je Zakon prvi put objavljen) i samostalno uporediti sve izmjene i dopune dok ne dođe do konačne verzije.

Zakonom o objavljivanju propisa i drugih akata, objavljivanje zakona, drugih propisa i akata u “Službenom listu Crne Gore” je djelatnost od javnog interesa. Objavljivanje propisa nadležnost je Službenog lista koji je osnovan kao javna ustanova.

Službeni list je 2013. godine uspostavio saradnju sa kompanijom „Web propisi“ iz Srbije koja je napravila elektronski registar prečišćenih tekstova propisa, kojem korisnici mogu pristupiti samo ukoliko kupe licencu. Ugovorom između kompanije i JU Sl. list, definisano je da prvih pet godina, ukupan prihod po ovom osnovu bude podijeljen tako da Sl. list zadržava 60%, a „Web propisi“ 40% dobiti.

Od uspostavljanja registra do početka ove godine, Sl. list je zaradio ukupno 20 407.28. Prihodi po osnovu prodaje licenci za pristup registru prečišćenih tekstova (Prihodi od elektronske pretplate Web propisi) za prošlu godinu iznosili su 9 385 eura, što je 1.3% od ukupnih prihoda koje ova javna ustanova ostvaruje (713 007.00). Prema navodima iz izvještaja o radu ustanove, prihodi su „velikim dijelom“ iskorišćeni za održavanje Pravno-informacionog sistema.

Skoro isti iznos je tokom 2015. godine, odlukom direktora isplaćen zaposlenim i penzionisanim radnicima na ime 8. marta i povodom Dana ustanove, a to je i iznos koji se svake godine iz državnog budžeta uplaćuje Sl. listu za program „Objavljivanje propisa“ – 9 500€. [1] Koristeći novac poreskih obveznika, koji se ili uplaćuje direktno iz državnog budžeta, ili koji ubira zahvaljujući monopolskoj poziciji u kojoj se nalazi, Službeni list komercijalizuje pristup prečišćenim tekstovima propisa. Takva praksa se mora zaustaviti, a beznačajni prihodi po ovom osnovu govore o neodrživosti takvog rješenja.

[1] Odlukom direktora br.635 od 05.03.2015. godine, na ime praznika „ 8 Mart“, za 10 zaposlenih radnica, 1.100,00 eura; Odlukom direktora br.2109 od 09.07.2015. godine, na ime nagrada povodom dana Ustanove -10 jula, za 15 zaposlenih i pet penzionisanih radnika, 8.140,00 eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *