Infografik: Šta su poslanici uradili sa budžetom za 2015. godinu

Prijedlog zakona budžeta za 2015. godinu je stigao u Skupštinu ranije nego ikada prije, zahvaljujući izmjenama sistemskog zakona i budžetskog kalendara. Istraživali smo da li je više vremena za razmatranje budžeta uticalo na intenzitet aktivnosti poslanika i koliko se budžet koji su poslanici usvojili razlikuje od onog koji je vlada dostavila u formi prijedloga.

Na prijedlog budžeta za 2015. godinu podnijeto je ukupno 70 amandmana. Ukupna suma sredstava koja se njima htjela preraspodijeliti iznosi oko 68 miliona eura, ili više od 10% tekućeg budžeta. Od ovog broja, usvojeno je samo 18 amandmana, a među njima samo jedan opozicioni amandman, koji ujedno nosi i najmanji iznos preraspodjele sredstava od svih 70 predloženih amandmana (8400€)

Skoro svi skupštinski odbori su razmotrili prijedlog budžeta za 2015. godinu. Svoje viđenje budžeta su podnijeli u skoro istovjetnoj formi koja se sastoji od preporuke da se budžet usvoji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom prebacujući odgovornost za amandmansko djelovanje na Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Institut alternativa se bavio istraživanjem uticaja koji je Skupština imala na budžet u fazi usvajanja budžeta, uz kritički osvrt na način na koji se odvija amandmansko djelovanje i rasprava u odborima. Neke od ključnih nalaza, kome su poslanici smanjili, a kome povećali budžet, šta su to novo donijeli i način na koji se odvijala rasprava u odborima, pogledajte u infografici koju smo pripremili:

(kliknite na grafik za veću rezoluciju)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *