IA u emisiji “EU integracije” na javnom servisu

Naša Milena učestovala je u diskusiji o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi i ključnim prioritetima u stvaranju administracije koja će biti na usluzi građanima.

“Fond zarada koje se isplaćuju iz državnog budžeta za zaposlene u javnom sektoru porastao je za preko 55 miliona eura za dvije godine”, upozorila je Milena Milošević, uz naglasak da prioritet reforme ne treba da bude samo broj zaposlenih, već i budžetski izdaci.

U emisiji je bilo riječi i o potrebi unapređenja zakonodavnog okvira za upravljanje ljudskim resursima i na državnom i na lokalnom nivou.

Međutim, Milena je upozorila da donošenje novih zakona neće suštinski unaprijediti situaciju, ukoliko institucije nadležne za nadzor nad njihovom primjenom nastave da ignorišu očigledne zloupotrebe na terenu, što je bio slučaj sa neodgovaranjem na inicijative Instituta alternativa u proteklom periodu.

Povod za emisiju, između ostalog, bili su i rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je Agencija IPSOS sprovela za potrebe Instituta alternativa, u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, koji finansira Evropska unija.

Prema rezultatima ovog istraživanja, kao najveći problem javne uprave, građani izdvajaju zapošljavanje „preko veze“. Svaki drugi građanin smatra da je ovo jedan od problema (51%), a svaki peti da je najveći problem (22%).

Ostali učesnici su bili Danijela Nedeljković Vukčević, iz Ministarstva javne uprave, i Nenad Rakočević, predstavnik Sindikata uprave i pravosuđa.

Emisiju u cjelosti pogledajte ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *