Regovanje na navode MJU

Reagovanje na navode Ministarstva javne uprave i današnju objavu mišljenja eksperata o nacrtima zakona o pristupu informacijama

Nevladine organizacije i novinari se ne protive javnoj raspravi i dodatnim konsultacijama. Naprotiv! Samo tražimo da se rasprava održi nakon uspostavljanja redovnih okolnosti za rad i učešće svih zainteresovanih. Danas je Ministarstvo javne uprave objavilo dva ekspertska mišljenja na ranije verzije nacrta zakona. Jedno od tih mišljenja je negativno dok je drugo pozitivno u odnosu na dio zakonskih rješenja povodom kojih je dato u decembru prošle godine. U svakom slučaju, na osnovu ovih mišljenja se ne može izvesti zaključak koji javnosti nameće MJU. MJU se obilato poziva na “zeleno svijetlo“ Evropske komisije kao argument da je najnoviji nacrt u skladu sa međunarodnim standardima. Međutim, MJU ne može javnosti da ponudi dokument koji svjedoči o datoj saglasnosti i argumentaciji takvog eventualnog stava.

Ovakvo postupanje MJU unosi dodatnu zabunu, i predstavlja dodatni teret za zainteresovane NVO i medije da se upoznaju sa sadržajem ovih dokumenata, ali i obavezu da ostvare komunikaciju sa delegacijom EU i Evropskom komisijom kako bi se upoznali sa zvaničnim stavovima. Uzgred, neki dokumenti su objavljeni na engleskom jeziku koji ne mora poznavati svaki građanin zainteresovan za učešće u raspravi. Sve ovo predstavlja još jedan argument da konsultacije treba odložiti za vrijeme kada ćemo svi moći da neopterećni aktuelnom situacijom i ograničenjima rada, pristupimo kvalitetnoj raspravi.

Nema nijednog razloga za žurbu i nekvalitetnu raspravu u toku “vanredne situacije“. Naročito jer ni Vlada ni Skupština ne funkcionišu na redovan način. Vlada se ne sastaje već funkcioniše u vanrednim okolnostima uglavnom kroz elektronske sjednice i telefonske saglasnosti. Skupština se ne sastaje, i nije poznato kada će se održati sljedeća plenarna sjednica. Kada bude održana prva sljedeća sjednica Skupština će imati na dnevnom redu mnogo važnije i hitnije teme, zakone i politike sa ciljem ublažavanja ekonomskih i socijalnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korone.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *