IA na skupštinskoj raspravi o prijedlogu budžeta za 2014. godinu

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je danas održao sjednicu na kojoj je razmotrio Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu. Sjednici je, po pozivu, prisustvovao i Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa.

Komentari Instituta alternativa na prijedlog Zakona o budžetu se odnose na sistemsko uređenje učešća Skupštine u budžetskom ciklusu, gdje pokušavamo da skrenemo pažnju da rješenja koja su trenutno na snazi ne omogućavaju suštinski doprinos izradi budžeta od strane poslanika i civilnog društva. Razlozi su u činjenici da je faza formulacije godišnjeg budžeta trenutno sasvim zatvorena za aktere van izvršne vlasti, uz isključivu ulogu Ministarstva finansija. Netransparentnost faze formulacije praćena je i izuzetno kratkim rokovima ostavljenim Skupštini da razmotri i usvoji prijedlog budžeta.

Naši komentari se odnose i na potrebu potpunog uvođenja programskog budžeta. Iako je proces uvođenja programskog budžeta započet još 2003. godine, još uvijek nije uspostavljen programski budžet na nacionalnom nivou. Sve potrošačke jedinice formalno imaju programe, ali oni još uvijek ne sadrže indikatore/pokazatelje kao sredstvo za praćenje rezultata u realizaciji programskih ciljeva.

Na današnjoj sjednici, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa je iznio i niz primjedbi na konkretne iznose sredstava opredijeljene pojedinim budžetskim jedinicama. Primjedbe se odnose na činjenicu da će brojne institucije i organi zaduženi za različite vrste kontrole i nadzora rada javne uprave, u 2014. godini imati manji budžet nego u 2013. godini. Između ostalih, manje sredstava za obavljanje svojih nadležnosti imaće: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Državna revizorska institucija, Revizorsko tijelo, Komisija za kontrolu državne podrške i pomoći, Uprava za javne nabavke, Prekršajni organi, pa čak i sama Skupština Crne Gore.

Pored Instituta alternativa, današnjoj sjednici su, osim predlagača akta, prisustvovali i predstavnici Državne revizorske institucije, Centralne banke Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, Unije poslodavaca Crne Gore, Saveza sindikata Crne Gore, Montenegro biznis alijanse, Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Univerziteta Donja Gorica. Odbor je nakon višečasovne rasprave, većinom glasova, podržao Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je započeo sa praksom pozivanja predstavnika civilnog društva na raspravu o prijedlogu godišnjeg budžeta u toku prethodnog saziva Skupštine, 2009. godine. Institut alternativa je redovni učesnik na ovim sjednicama Odbora od 2010. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *