IA na kontrolnom saslušanju u vezi ugovora između Vlade Crne Gore i kompanije A2A

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora IA, učestvovao je na sjednici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Skupštine Crne Gore u okviru kontrolnog saslušanja potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, dr Vujice Lazovića, ministra ekonomije, dr Vladimira Kavarića, predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore ad Nikšić, Srđana Kovačevića i izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore ad Nikšić, Stefana Pastorija, povodom realizacije ugovora između Vlade Crne Gore i kompanije A2A.

Po svemu sudeći prodaja dijela akcija EPCG i ustupanje prava menadžmenta kompaniji A2A ima značajan uticaj na formiranje cijene električne energije. U tom smislu je o očekivanjima u pogledu rasta cijene struje sa strane A2A i EPCG , odnosno “obavezama” države Crne Gore i Regulatorne agencije više puta saopštavano u javnosti.

Muk je u svom izlaganju ukazao na niz pitanja od značaja za raspravu i sugerisao članovima Odbora teme od interesa za javnost. Neka od pitanje koja je naveo uključuju:

  • odnos ispunjavanja operativnih indikatora,
  • metodologija za izračunavanje cijene struje i odluka RAE,
  • način donošenja odluka u odboru direktora EPCG u kojem su od sedam članova njih četvorica predstavnici Vlade, te u tom kontekstu odobravanja višemilionskih ugovora između EPCG i A2A,
  • realizaciji plana investicija i sudbini sredstava EPCG na računima poslovnih banaka.

Muk je sugerisao i važnost pitanja racionalizacije troškova ljudskih resursa u EPCG i ukazao na mogućnost pokretanja arbitraže od strane A2A prema državi Crnoj Gori zbog navodne nemogućnosti naplate potraživanja prema KAP-u u stečajnom postupku.

Interesovanje Instituta alternativa za ovu temu u kontinuitetu je bilo vođeno potrebom zaštite javnog interesa, interesa potrošača električne energije, građana i pravnih lica, naročito u postupku formiranja cijene električne struje i odlučivanju Regulatorne agencije. Interesovanje IA predstavlja plod istraživanja u vezi sa politikom i praksom realizacije javno-privatnih partnerstava, kao i odgovornosti i transparentnosti u javnim preduzećima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *