IA, CGO, CIN i Media centar: Što prije otvoriti dijalog

Sa zabrinutošću pratimo najnovija dešavanja u Budvi koja svoje izvorište imaju u trajućim i sve dubljim podjelama u crnogorskom društvu, praćenim osjećajem nepravde, ali i spremnošću vlasti da ne birajući sredstva, uz široku zloupotrebu ovlašćenja i institucija, prekraja izbornu volju građana.

Umjesto otvorenosti za dijalog i kompromis, vlast prijeti, podstiče tenzije, provocira reakcije i revolt građana ove opštine, ali i širih zainteresovanih aktera. Selektivna primjena zakona koju vlast demonstrira ne mogu se prikriti stalnim ponavljanjem teza o ugroženosti države, destabilizaciji i državnim udarima s desna i s lijeva. Sve je snažniji utisak da je upravo vlast najzainteresovanija da proizvodnjom haosa i nestabilnosti, sebe predstavi kao isključivog garanta mira i stabilnosti, kako u zemlji tako i u međunarodnim krugovima.

Nasilni otpor ne može biti rješenje, a može biti impuls daljoj eskalaciji problema i materijal vlastima da, igrajući na kartu straha, svaki dalji otpor nepravdi predstave kao nasilje, divljaštvo i primitivizam. Zato pozivamo građane da se uzdrže od napada na policiju i neistomošljenike i da se na dostojanstven način suprotstave nepravdama i zloupotrebama zakona i institucija.

Takođe, pozivamo pripadnike policije da se uzdrže od svake zloupotrebe ovlašćenja, prekomjerne upotrebe sile i da poštuju svakog građanina koji koristi pravo na slobodu okupljanja i izražavanja, odnosno da svoje aktivnosti sprovode isključivo u okvirima zakona i najboljih praksi.

Cijenimo da je neophodno otvoriti ozbiljan dijalog vlasti i opozicije, ali i vlasti i građana, uz odgovarajuće učešće Evropske unije, UK i SAD, kako bi se smirile postojeće tenzije i snažno ćemo podržati sve napore da se takav dijalog uspostavi.

Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA)
Milka Tadić Mijović, predsjednica, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG)
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Goran Đurović, direktor, Media centar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *