Glasanje treba učiniti javnim

(Zajednička inicijativa Centra za građansko obrazovanje i Instituta alternativa)

SKUPŠTINA CRNE GORE
g-din Damir Davidović, generalni sekretar

Podgorica, 7.11.2011.

Predmet: Zahtjev za omogućavanje javnosti da zna kako je koji poslanik glasao u proceduri javnog glasanja na sjednicama plenuma

Poštovani g-dine DAVIDOVIĆU,

u skladu sa članom 51 Ustava Crne Gore, kao i u skladu sa članovima 112, 113 i 124 Poslovnika Skupštine Crne Gore Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Institut Alternativa (IA) traže da u elektronskoj formi na sajtu Skupštine Crne Gore postavite dokumentaciju iz koje se nedvosmisleno može utvrditi kako je koji poslanik glasao po pojedinim tačkama dnevnog reda u toku elektronskg (javnog) glasanja, od uvođenja ove tehnologije do danas.

Cijeneći mnogobrojne preporuke u dijelu povećanja stepena javnosti rada Skupštine, kao i doprinoseći jačanju kredibiliteta same Skupštine vjerujemo da je neophodno suštinski omogućiti ispunjenje prava javnosti da zna kako su njihovi predstavnici u zakonodavnoj vlasti glasali po pojedinim pitanjima. Nesporno je da se činom postavljanja dokumentacije o javnom glasanju na sajtu Skupštine Crne Gore u potpunosti izlazi u susret principu javnosti i otvorenosti državnih institucija, a samo građanin koji zna kako glasaju poslanici koje su birali može da donosi racionalne odluke na izborima.

Svjesni činjenice da postoje sve zakonske pretpostavke da informaciju o javnom glasanju poslanika u Skupštini tražimo putem zahtjeva zasnovanog na odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i ubijeđeni da bi istu dobili, odlučili smo se da tražimo dostupnost ove informacije za cjelokupnu javnost, jer smatramo da je to jedino svrsishodno i da se na taj način dobija puna suština poštovanja javnog interesa.

Skupština Crne Gore mora svojim primjerom pokazati spremnost državnih institucija da budu otvorene za društvo iz kojeg izrastaju i zbog kojeg postoje. Intezivno prateći rad Skupštine primjetili smo priličan napredak na polju obavještavanja javnosti i dostupnosti dokumenata, te stoga predlažemo da se na uvid javnosti stavi i ovaj, inače, po normi javan postupak glasanja.

Uvjereni da ćete imati puno razumjevanje za predmetni zahtjev,

S poštovanjem,

Daliborka Uljarević, Izvršna direktorka CGO-a
Stevo Muk, Predsjednik UO Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *