Fokus grupa u Ulcinju o zapošljavanju u javnom sektoru

Rizici od neprimjerenih političkih uticaja i korupcije prilikom zapošljavanja u javnom sektoru – teme su koje smo otvorili u Ulcinju sa predstavnicima/-cama sindikata, medija i nevladinih organizacija sa primorja.

Predstavnice Instituta alternativa, Milena Muk i Nikoleta Pavićević, održale su  19. maja u Ulcinju fokus grupu o integritetu zapošljavanja u javnom sektoru sa osam predstavnika/-ca sindikata, medija i NVO sa primorja. Učesnici/-ce diskusije, koji posjeduju iskustva i znanja o problemima u ovoj oblasti, dali su doprinos mapiranju rizika od neprimjerenih uticaja i korupcije u različitim fazama zapošljavanja:

  • Planiranje zapošljavanja u javnoj upravi, javnim ustanovama i javnim preduzećima;
  • Sprovođenje procedura zapošljavanja, uključujući oglašavanje, testiranje i specifičnosti zapošljavanja rukovodnog kadra;
  • Zaštita prava kandidatkinja i kandidata za posao u javnom sektoru.

U narednom periodu biće organizovane fokus grupe u centralnoj regiji i na sjeveru, kako bismo uspjeli da saznamo više o praksama zapošljavanja u javnom sektoru iz različitih perspektiva i da mapiramo rizike.

Fokus grupu smo organizovali u okviru našeg novog projekta ’’Ni klijent, ni gazda! – Za integritet zapošljavanja u javnom sektoru’’, koji je podržan u okviru programa ’’OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’Base’’, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Kancelarijom za evropske integracije, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *