Farsa u Skupštini

Odbor podržao Jelića, a sakrio dokumentaciju kandidata

Nakon što se skoro sedam godina čekalo na imenovanje nedostajućeg člana Senata, danas su članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, u saglasju i bez predstavnika opozicije, predložili Zorana Jelića za ovu funkciju.

Institut alternativa je naprije apelovao na članove Odbora da diskvalfikuju Jelićevu prijavu, a onda smo poslanicima uputili i dokumentaciju za koju smatramo da će im pomoći da donesu pravilnu odluku:

Transkript Jelićevih izjava o zloupotrebi progama Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za kupovinu glasova (afera Snimak);

Izvještaj o reviziji ZZZ, u kojem je DRI Zoranu Jeliću dala negativno mišljenje na način na koji je vodio tu instituciju;

Dokumentaciju koja dokazuje da je Jelić godinama kršio zakon tako što je u isto vrijeme bio i poslanik i državni službenik, uz punu platu (sa dodacima) i od Zavoda i od Skupštine.

Institut alternativa je od Skupštine tražio kopije pristiglih prijava na konkurs, uz sve dokaze i dokumentaciju koju su kandidati dostavili. Smatramo da je neohodno da postupci imenovanja koje Skupština sprovodi, posebno kada se radi o stalnim funkcijama, moraju biti potpuno transparentni, a javnosti biti dozvoljen pristup cjelokupnoj dokumentaciji koja čini prijavu kandidata. Međutim, Skupština je pribjegla testu štetnosti i odbila pristup informacijama, smatrajući da bi njihovo objavljivanje „moglo izazvati štetne posljedice po rad i odlučivanje Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koje su od većeg značaja od interesa javnosti da zna“.

Vladajuća koalicija nije učinila ni najmanji napor da se predloži kandidat koji bi bio prihvatljiv stručnoj javnosti i bez mrlja u pogledu integriteta. Nakon što su zauzeli Odbor kojim tradicionalno predsjedava opozicija (upravo jer mu je ključna svrha kontrola i nadzor rada uprave), vladajuća koalicija nam je jasno pokazala koliko drži do snažne i moćne DRI.

Ovakav potez vladajuće koalicije tumačimo kao namjeru da se zaustavi reformski rad DRI, a da se dodatno smanje njeni kapaciteti da objektivno i nezavisno sagledava zloupotrebe, neracionalnosti i nezakonitosti u radu javne uprave.

Imenovanje Jelića u Senat DRI je udar na nezavisnost i integritet vrhovne revizorske institucije, čiji je zadatak da čuva budžet od zloupotreba kojima je upravo Jelić godinama pribjegavao.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *