Farsa u Skupštini

Odbor podržao Jelića, a sakrio dokumentaciju kandidata

Nakon što se skoro sedam godina čekalo na imenovanje nedostajućeg člana Senata, danas su članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, u saglasju i bez predstavnika opozicije, predložili Zorana Jelića za ovu funkciju.

Institut alternativa je naprije apelovao na članove Odbora da diskvalfikuju Jelićevu prijavu, a onda smo poslanicima uputili i dokumentaciju za koju smatramo da će im pomoći da donesu pravilnu odluku:

Transkript Jelićevih izjava o zloupotrebi progama Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za kupovinu glasova (afera Snimak);

Izvještaj o reviziji ZZZ, u kojem je DRI Zoranu Jeliću dala negativno mišljenje na način na koji je vodio tu instituciju;

Dokumentaciju koja dokazuje da je Jelić godinama kršio zakon tako što je u isto vrijeme bio i poslanik i državni službenik, uz punu platu (sa dodacima) i od Zavoda i od Skupštine.

Institut alternativa je od Skupštine tražio kopije pristiglih prijava na konkurs, uz sve dokaze i dokumentaciju koju su kandidati dostavili. Smatramo da je neohodno da postupci imenovanja koje Skupština sprovodi, posebno kada se radi o stalnim funkcijama, moraju biti potpuno transparentni, a javnosti biti dozvoljen pristup cjelokupnoj dokumentaciji koja čini prijavu kandidata. Međutim, Skupština je pribjegla testu štetnosti i odbila pristup informacijama, smatrajući da bi njihovo objavljivanje „moglo izazvati štetne posljedice po rad i odlučivanje Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koje su od većeg značaja od interesa javnosti da zna“.

Vladajuća koalicija nije učinila ni najmanji napor da se predloži kandidat koji bi bio prihvatljiv stručnoj javnosti i bez mrlja u pogledu integriteta. Nakon što su zauzeli Odbor kojim tradicionalno predsjedava opozicija (upravo jer mu je ključna svrha kontrola i nadzor rada uprave), vladajuća koalicija nam je jasno pokazala koliko drži do snažne i moćne DRI.

Ovakav potez vladajuće koalicije tumačimo kao namjeru da se zaustavi reformski rad DRI, a da se dodatno smanje njeni kapaciteti da objektivno i nezavisno sagledava zloupotrebe, neracionalnosti i nezakonitosti u radu javne uprave.

Imenovanje Jelića u Senat DRI je udar na nezavisnost i integritet vrhovne revizorske institucije, čiji je zadatak da čuva budžet od zloupotreba kojima je upravo Jelić godinama pribjegavao.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.