Apel poslanicima: Odbraniti DRI od Jelića

Apelujemo na poslanike u Odboru za ekonomiju, finansije i budžet da, prilikom imenovanja novog člana Senata DRI, ne glasaju za Zorana Jelića.

Zoran Jelić nije uradio ništa da bi bio dostojan doživotne funkcije člana Senata ključne nadzorne institucije u Crnoj Gori, a uradio je dosta toga što ga mora diskvalifikovati iz ovog izbora.

Osim činjenice da je njegovo ime sinonim za „aferu snimak“ i zloupotrebu javnih sredstava u političke svrhe, podsjećamo da je Jelić niz godina kršio zakon tako što je istovremeno bio poslanik i državni službenik u Zavodu za zapošljavanje.

Ipak, ključna činjenica koja ga eliminiše iz izbora bi moralo biti negativno mišljenje koje je DRI izrekla na rad Zavoda za zapošljavanje u trenutku kada je on njime upravljao. Podsjećamo da je prilikom skupštinske rasprave o ovom izvještaju, tadašnji poslanik / direktor ZZZ Zoran Jelić polemisao sa navodima DRI i dovodio ih u pitanje, zloupotrebljavajući svoju poslaničku funkciju.

Izražavamo sumnju da Zoran Jelić ispunjava sve uslove koji su propisani Zakonom o DRI za člana Senata, u prvom redu revizorski ispit. Stoga je Institut alternativa tražio od Skupštine svu dokumentaciju koju su kandidati predali uz prijave, kao i posebnu dokumentaciju o polaganju revizorskog ispita od DRI. Prilikom ovako važnih imenovanja, mora se osigurati najveći stepen otvorenosti postupka, a javnosti biti dozvoljen pristup svoj dokumentaciji koja čini prijavu kandidata.

Nakon više od decenije rada, DRI još uvijek nije sasvim izgrađena institucija: nedostaju joj kapaciteti, znanje, uticaj, ali prije svega istaknuti i stručni pojedinci na njenom čelu koji će voditi njen dalji razvoj i davati primjer svojim integritetom. Jelićevo imenovanje u Senat bilo bi ogroman udar na nezavisnost i kvalitet rada DRI, bilo bi uvod u moguće zloupotrebe za partijske svrhe, od izbora tema do odnosa sa subjektima revizije.

Pozivamo poslanike da prilikom ovog imenovanja, jednog od najvažnijih koje će sprovesti tokom svog mandata, imaju na umu samo viši cilj daljeg razvoja DRI kao ključnog saveznika Skupštine u nadzoru budžeta i neophodnost da novi član Senata bude oličenje stručnosti i integriteta — sve što Jelić nije.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *