Emisija o evropskim integracijama na Radiju Crne Gore

Ana Đurnić, istraživačica javnih politika u Institutu alternativa, komentarisala je za Radio Crne Gore non-paper, neformalni radni dokument Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru.

Đurnić je kazala da je izvještaj takav kakav je i da se on ne može čitati na više načina, i da je teško ocijeniti je li on pozitivan ili negativan, te da je činjenica da u njemu postoji dosta negativnih ocjena.

“Činjenica je da se treba posvetiti onome što je loše u tom izvještaju i što je istaknuto kao problem, posebno nezavisnosti pravosuđa i dodjeli stanova javnim funkcionerima ili kredita pod povoljnim uslovima, i raditi na rješavanju tog problema od strane Vlade i svih nadležnih institucija”, kazala je Đurnić.

Đurnić je komentarišući reizbor Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda kazala da je ta odluka, uprkos svim kritikama eksperata i zainteresovane domaće i međunarodne javnosti, donijeta na političkom nivou. “Treba stati na kraj političkim odlukama i to je jedini način da se napravi proboj u procesu evropskih integracija, i krajnje je vrijeme da Vlada koja je u prvom redu i horizontalno odgovorna za proces pregovora to shvati i počne da se ponaša u skladu sa tim”, dodala je Đurnić.

Đurnić je navela i da je Institut alternativa u prethodnom periodu kritikovao rad Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), kao i da su te zamjerke potvrđene i u ovom izvještaju EK.

“Ukoliko je istina da direktor Agencije za sprječavanje korupcije napušta svoju poziciju, to jeste dobra odluka jer ocjene rada za ASK iz godine u godinu iste, te da su više puta podvučeni problemi sa menadžmentom Agencije koji je blizak političkim elitama”, kazala je Đurnić dodajući da je “problematično da se on prijavljuje u savjet jedne druge nezavisne institucije kako je nezvanično najavljeno, jer ako nije dobro upravljao ASK-om, onda neće biti ni dobar član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup infromacijama”.

Đurnić je između ostalog komentarisala i potencijalne razloge za neotvaranje poglavlja 8, Akcioni plan za poglavlje 23, stanje u oblasti javnih nabavki, kao i potencijalne promjene u pristupnim pregovorima za EU, a čemu možete slušati u snimku emisije koji je u prilogu:

Emisija je emitovana 29.11.2019. godine na Radiju Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *