Drugi sastanak mreže čuvara javnih nabavki

Institut alternativa je u srijedu, 29. marta, organizovao drugi sastanak u okviru projekta “Javne nabavke pod lupom – Čuvari da čuvaju!”, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, kroz MATRA program podrške.

Imajući u vidu da je na prvom sastanku Mreže problem dijeljenja predmeta nabavke kako bi se izbjegle otvorene i transparentne procedure prepoznat od strane svih relevantnih institucija i vaninstitucionalnih aktera, Institut alternativa je za potrebe organizovanja drugog sastanka pripremio detaljnu analizu o ovom problemu.

Cilj drugog sastanka bio je predstavljanje radne verzije IA analize o upotrebi direktne nagodbe u postupcima jednostavnih nabavki, kako bi se predstavnici relevantnih institucionalnih i vaninstitucionalnih aktera važnih za nadzor postupaka javnih nabavki upoznali sa nalazima, kao i kako bi okupljeni razmijenili mišljenja i uputili sugestije na putu ka završnoj verziji analize.

Sastanku su prisustvovala 24 predstavnika crnogorskih institucija, kao što su Ministarstvo finansija, Uprava za inspekcijske poslove, Više državno tužilaštvo u Podgorici, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Unija poslodavaca Crne Gore, Specijalno policijsko odjeljenje, Privredna komore Crne Gore, Agencija za sprečavanje korupcije, ali i predstavnici medija i nevladinih organizacija.

Osim diskusije o konkretnim nalazima analize, na sastanku se razgovaralo i o nalazima inspekcije u odnosu na nepravilnosti koje su konstatovane u analizi, kao i o drugim nepravilnostima u postupcima javnih nabavki. U objavljenoj analizi “Direktne nabavke pod lupom” uvažene su i sugestije učesnika sastanka.

Projekat “Javne nabavke pod lupom – Čuvari da čuvaju!” ima za cilj da osnaži i motiviše čuvare budžeta da se bore protiv korupcije i neprikladnih uticaja u javnim nabavkama. Projekat specifično teži da ohrabri, pospješi i obogati javni dijalog o korupciji u javnim nabavkama i da podstakne institucionalni odgovor na korupciju, da osnaži građanski nadzor i unaprijedi kvalitet medijskog izvještavanja o javnim nabavkama i da doprinese kvalitetu procesa kreiranja javnih politika i zakonodavstva u oblasti javnih nabavki.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *