Sastanak čuvara javnih nabavki

Institut alternativa je u utorak, 15. novembra organizovao sastanak u okviru projekta „Javne nabavke pod lupom – Čuvari da čuvaju!“, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, kroz MATRA program podrške.

Cilj ovog sastanka bio je razmjena ideja o najboljim modelima saradnje svih relevantnih institucionalnih i neinstitucionalnih aktera važnih za nadzor postupaka javnih nabavki, kako bi sarađivali, razgovarali i učili jedni od drugih, a naročito kako bi razmjenjivali podatke i diskutovali o predmetima potencijalne korupcije i nepravilnosti u javnim nabavkama, te zajednički pronalazili rješenja za dalje postupanje.

Sastanku je prisustvovalo blizu 30 predstavnika Direktorata za politiku javnih nabavki i Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, Inspekcije za javne nabavke, Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Državne revizorske institucije, Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije, Specijalnog državnog tužilaštva, medija i nevladinih organizacija.

Oni su izrazili podršku projektu te potvrdili da postoji potreba organizovanja sastanaka i umrežavanja u ovakvom sastavu, koji po prvi put uključuje i predstavnike represivnih institucija za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama, te najavili aktivno učešće u daljem radu.

Učesnici su zajednički konstatovali da su neke od najčešćih nepravilnosti i potencijalno koruptivnih radnji u postupku javne nabavke priprema previše specifične tehničke specifikacije koja pogoduje samo jednom ponuđaču, tzv. „lažne ponude“ koje simuliraju konkurentnost postupaka a zapravo su proizvod dogovora među ponuđačima, dijeljenje predmeta nabavke kako bi se sprovele manje transparentne i konkurentne procedure itd. Posebno je naglašena potreba aktivnog praćenja realizacije ugovora o javnoj nabavci, kao i sankcionisanje ponuđača za loše izvršenje ugovora.

Projekat „Javne nabavke pod lupom – Čuvari da čuvaju!“ ima za cilj da osnaži i motiviše čuvare budžeta da se bore protiv korupcije i neprikladnih uticaja u javnim nabavkama. Projekat specifično teži da ohrabri, pospješi i obogati javni dijalog o korupciji u javnim nabavkama i da podstakne institucionalni odgovor na korupciju, da osnaži građanski nadzor i unaprijedi kvalitet medijskog izvještavanja o javnim nabavkama i da doprinese kvalitetu procesa kreiranja javnih politika i zakonodavstva u oblasti javnih nabavki.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *