Dokumentarni film “Koverat”

U januaru ove godine je objavljen snimak na kojem se jasno vidi kako Knežević, do skoro blizak Milu Đukanoviću i jedan od najbogatijih Crnogoraca, pred izbore 2016. godine daje koverat visokom funkcioneru DPS-a, Slavoljubu Stijepoviću. Insajder Duško Knežević je u jednom video-snimku pokazao na čemu se temelje stalne pobjede Demokratske partije socijalista.

Video snimak nije podstakao Tužilaštvo da pokrene opsežnu akciju koja bi utvrdila na koji način se zaista finansiraju izbori, iako je i prije ovog slučaja bilo podnijeto više krivičnih prijava zbog nelegalnog finansiranja DPS-a i izbornih prevara.

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odobra Instituta alternativa (IA) rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) da smatra da je bila obaveza i odgovornost Specijalnog državnog tužilaštva da proaktivno komunicira sa javnošću o onome što radi u ovom slučaju, te da bi to doprinijelo povećanju povjerenja u sam rad tog tužilaštva. Isto tako, vjeruje da ovaj slučaj po prirodi djela i radnji koja su izvršena nije tako složen i kompleksan da bi zahtijevao mjesece, ako ne i godine, tužilačke istrage.

“Đukanović je u svom prvom izlaganju na konferenciji za novinare, kada je odgovarao na pitanja novinara povodom afere „Koverat“ eksplicitno i priznao da je Demokratska partija socijalista primala novac, ne samo od Duška Kneževića, već i od drugih fizičkih lica, bilo da su oni tajkuni, biznismeni, privatne kompanije i pravna lica, i da se to negdje u računovodstvu DPS-a vodilo”, smatra Muk.

Muk je kazao i da je javna tajna da se značajna sredstva, vjerovatno iz izvora organizovanog kriminala, ali svakako različitih i brojnih tajkuna, godinama i decenijama slivaju u stranku i kampanje Demokratske partije socijalista. Muk vjeruje i da se ta sredstva uglavnom troše na ono što je takođe manje vidljiv dio cijele priče i vjerovatno važan za izborni rezultat, a to je kupovina glasova.

U nastavku pogledajte kako aferu „Koverat“, kao i prethodne događaje vezane za izborne procese pored Steva Muka komentarišu i Dejan Milovac (MANS), Duško Knežević (Atlas grupa), Dritan Abazović (URA), Miodrag Lekić (bivši predsjednički kandidat), Nebojša Medojević (DF) i Mladen Bojanić (bivši predsjednički kandidat)

Dokumentarni film je pripremio Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *