Diskusija o mogućim pravcima regulisanja rada Skupštine

Institut alternativa je u petak, 4. novembra, održao događaj „Prezentacije o regulisanju rada parlamenta i uporedna diskusija“, u prostorijama UpBeat Hub-a, u Podgorici.

Cilj ovog događaja bio je da se pruži doprinos izradi Zakona o Skupštini, posebno nakon dilema koje su se otvorile nakon održanih sastanaka Radne grupe koja je bila formirana da nacrt ovog zakona izradi do 15. oktobra 2022. godine.

Ovaj događaj je okupio 24 predstavnika i predstavnice zakonodavne i izvršne vlasti (Ministarstvo javne uprave, Generalni sekretarijat Vlade, Sekretarijat za zakonodavstvo, Skupština Crne Gore), ali i predstavnike Agencije za sprječavanje korupcije, političkih partija, Udruženja pravnika Crne Gore i civilnog sektora.

Seriju kraćih prezentacija održao je Majkl Kos, profesor sa Leuphana Univerziteta u Luneburgu. Profesor Kos je predstavio uporedne prakse u radu i regulisanju rada parlamenata. Nakon serije kraćih prezentacija, učesnici i učesnice su pokrenuli diskusiju, između ostalog i o ovlašćenjima skupštinskih odbora, kako osigurati da predlog zakona koji dolazi od poslanika/-ca prođe kroz proceduru koja osigurava stručno mišljenje relevatnih aktera, i o tome kako postupati kada Vlada ne dostavlja informacije Skupštini

Događaj smo organizovali u okviru projekta „Odgovornost umjesto izgovora: Skupština građanima“, koji sprovodimo uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *