Deklaracija OCD u susret zagrebačkom EU Samitu o Zapadnom Balkanu

Institut alternativa (IA) jedan je od potpisnika Deklaracije organizacija civilnog društva u susret zagrebačkom EU samitu o Zapadnom Balkanu.

Preko 90 vodećih organizacija civilnog društva (OCD) Zapadnog Balkana, kao i članica Evropske unije, koje se aktivno bave pitanjima temeljnih prava i vladavine prava, demokratskih institucija, civilnog angažmana, zaštite okoline, suzbijanja korupcije i prava migranata na svom online samitu u sjeni (shadow summit) održanom 5. maja 2020. usvojile su zajedničku deklaraciju pod nazivom  “Sa ili bez Europske unije” (With or Without (E)U?).

Ovim  naslovom organizacije ne šalju poruku da se protive proširenju EU – upravo suprotno. Šalje se poruka da je civilno društvo i dalje spremno predano raditi na borbi za ljudska prava, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana, ali žele čuti i vidjeti tu odlučnost i od same EU. EU upravo u civilnom društvu ima svog najsnažnijeg partnera (često snažnijeg nego u liderima zemalja Zapadnog Balkana) te je važno da čelnici EU budu predani tom partnerstvu kao i procesu proširenja.

U deklaraciji organizacije pozivaju državna vodstva, odnosno Vlade zemalja članica Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana da:

  • intenziviraju i ubrzaju pregovore i sprovođenje reformi u procesu usklađivanja s pravnom tekovinom Europske unije(acquis communautaire), posebno u području temeljnih prava i sloboda, sudstva, vladavine prava, demokratskih institucija,
  • se založe i podupru vlasti u Bosni i Hercegovini da što prije sprovedu četrnaest prioriteta Izvještaja Europske Komisije, iz 2019. godine,
  • započnu konkretniju saradnju s organizacijama civilnog društva zemalja Zapadnog Balkana pri pripremi i sprovođenju reformi, pritom podržavajući organizacije civilnog društva, financijski i politički, u njihovom radu na izgradnji i jačanju demokratije i vladavine prava,
  • uključe zemlje Zapadnog Balkana u primanje programa pomoći nakon pandemije virusa Covid-19, namijenjene ekonomskom i društvenom oporavku, posebno u European Green New Deal planu. Uloga civilnog društva u procesu olakšavanja posljedica krize ne bi trebala biti podcijenjena već bi se ona trebala podržati i olakšati.

Organizacije civilnog društva izrazile su i žaljenje što hrvatsko predsjedanje nije bilo predano radu na vladavini prava unutar EU te istakle da civilno društvo Zapadnog Balkana želi biti uključeno u rasprave o budućnosti Evrope.

Tekst deklaracije u cjelini dostupan je na ovom linku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *