Dan Evrope: Filmsko veče u IA

Institut alternativa je povodom obilježavanja 9. maja, Dana Evrope, organizovao filmsko veče za studente u prostorijama Instituta alternativa.

Studenti su imali priliku da pogledaju dva dokumentarca i to:

Evropa od II svjetskog rata do današnje Evropske unije (2014) – Film prikazuje period od II svjetskog rata, hronološki poređane događaje stvaranja današnje Evropske unije, kao i sam način funkcionisanja EU i njenih institucija.

Evropa kroz generacije (Savjet Evrope, 2015) – Film je inspirisan knjigom Viktorije Martin de la Torre „Evropa, skok u nepoznato“. U filmu je prikazan nastanak EU iz ugla naslednika onih ličnosti koje su dale najveći doprinos formiranju iste. U filmu govore kćerka tadašnjeg premijera Italije – Alsida de Gasperija, kćerka tadašnjeg premijera Belgije – Pola Henri Spaka, bivši sekretar Roberta Šumana, kao i šef kabineta Žan Monea.

Nakon filmova, održana je diskusija gdje je dvadesetak učesnika imalo mogućnost da razmijeni utiske o filmovima, kao i da razgovara o Evropi danas.

Takođe, povodom obilježavanja Dana Evrope, IA je na društvenim mrežama – Facebooku i Instagramu objavio nekoliko anketa sa pitanjima koja se odnose na Evropsku uniju, gdje su pratioci mogli da provjere svoje znanje o EU. Odgovore na ankete smo dobili od više od 60 ljudi.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *