Najava panela: Da li je depolitizacija obavještajnog sektora moguća?

Institut alternativa organizuje panel diskusiju ”Da li je depolitizacija obavještajnog sektora moguća? – Regionalna perspektiva” sa ciljem diskutovanja o crnogorskom ali i regionalnom iskustvu reforme obavještajnog sektora.

Nakon afere «Bomba» u Sjevernoj Makedoniji, koja je razotkrila nezakonito prisluškivanje 20 000 građana, započete su sveobuhvatne reforme, zakonske i institucionalne, pod okriljem evropskih i evroatlantskih integracija.

Sa druge strane, u Srbiji je reforma obavještajnog sektora jedno od mjerila u poglavlju 24 u okviru pregovora sa Evropskom unijom.

Tokom panel diskusije će biti pokrenuta diskusija o sledećim pitanjima:

• Šta možemo da naučimo na primjeru zloupotrebe službi bezbjednosti u Sjevernoj Makedoniji? Koja pitanja su se otvorila u radu na reformama? Koje su zakonodavne novine i koja progresivna rješenja su usvojena?

• Koja je uloga obavještajnog sektora u Srbiji u zarobljavanju države? Šta nam primjeri iz prakse govore? Kakve posljedice ostavljaju prejake veze između agencija i političara?

• Kako ojačati parlamentarni nadzor, unutrašnju kontrolu, nezavisne institucije i obezbijediti demokratsku i civilnu kontrolu rada službi?

Na ova pitanja će odgovore ponuditi:

 

Magdalena Lembovska, Centar za evropske strategije – EUROTHINK, Sjeverna Makedonija,
Predrag Petrović, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Srbija,

O crnogorskom iskustvu reforme obavještajnog sektora će govoriti Dina Bajramspahić, IA, koja će takođe moderirati diskusiju.

Panel diskusija će biti održana u četvrtak, 5. decembra, u hotelu ”CentreVille”, sa početkom u 11h.

Organizovanje diskusije podržao je Evropski fond za Balkan kroz projekat „Watching the Watchers: Towards Accountable Intelligence Services in the Western Balkans”, koji zajednički sprovode Beogradski centar za bezbednosnu politiku iz Srbije, Centar za evropske strategije – EUROTHINK iz Sjeverne Makedonije i Institut alternativa iz Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *