“Crna Gora odmah!” – Oprez danas!

Juče je predstavljen kapitalni budžet za 2022. godinu — Odnos budžeta za auto-put i ostale projekte je ove godine najpovoljniji u korist ostalih projekata i taj dio budžeta je najveći ikada.

Međutim, u narednoj godini planirana su 302 projekta, gotovo duplo više nego u 2021. što je ogroman teret za dvije Uprave koje su imale problema i sa manje projekata. Za prvih 9 mjeseci 2021. ostvareno je tek 45% planiranog kapitalnog budžeta (108 od 236 mil.)

Od 117 novih projekata, 75 imaju 50 ili manje bodova, što znači da su tek polovično ili manje zreli za sprovođenje. Podržavani su i projekti i sa samo 15 bodova.

Vlada (ni ova ni prethodne) nije sprovela preporuke DRI vezane za kapitalni budžet – DRI je ukazivala da je sistem za upravljanje javnim investicijama nedovoljno razvijen, da kapitalni projekti nerijetko ni na samom početku ne ispunjavaju osnovne preduslove da bi se kandidovali za finansiranje. Tako se biraju i finansiraju nepripremljeni projekti, pa dolazi do kašnjenja u samom startu, uz probleme u izvještavanju i dugoročnom planiranju.

Pozivamo i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da objavi i PIMA izvještaj MMF, Ocjenu upravljanja javnim investicijama, koji je nedavno pripremljen i predstavlja analizu našeg sistema upravljanja kapitalnim projektima.

 

Marko Sošić
Institut alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *