Crna Gora i pregovori u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost

Pregovaračko poglavlje 24 pokriva širok spektar oblasti koje se tiču, između ostalog, azilne i migracione politike, suzbijanja ilegalnih radnji poput organizovanog kriminala, kontrole spoljnih granica, te pravosudne, policijske i carinske saradnje.

Ovim poglavljem regulišu se oblasti pravde, slobode i bezbjednosti kroz efikasno umrežavanje sudskih, tužilačkih, policijskih i drugih relevantnih organa zemalja članica kako bi se zaštitile spoljne granice i ujedno garantovala sigurnost građanima unutar EU. Neka od najbitnijih pitanja koje pokriva ovo poglavlje tiču se primjene Evropskog naloga za hapšenje i postupka predaje između država članica, kao i načela međusobnog priznanja sudskih odluka u zemljama članicama.

Pravna tekovina EU (acquis) u ovoj oblasti nalaže i uspostavljanje neposredne komunikacije između pravosudnih organa unutar EU, kao i mogućnost vođenja istraga kroz zajedničke timove koji sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala. Upravo zbog strateške uloge ovog poglavlja u evropskom zakonodavstvu, Crnoj Gori se najviše skreće pažnja na ispunjavanje ključnih kriterijuma iz oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Cilj ove analize je da na osnovu dinamike, vremenskog okvira i problema koji su identifikovani tokom procesa pregovora Hrvatske u okviru poglavlja 24 ukaže na moguće zastoje u pregovorima Crne Gore, kao i da ponudi preporuke u pravcu njihovog prevazilaženja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *