Crna Gora i izazovi u procjeni vladavine prava

Istraživačica javnih politika u Institutu alternativa (IA) Milena Muk učestvovala je na skupu “Nadgledanje vladavine prava u zemljama i kandidatima za članstvo u EU: Premošćivanje jaza” u Skoplju, Sjevernoj Makedoniji, u organizaciji Evropskog instituta za politiku (EPI).

Muk je na panelu poručila da se Crna Gora nalazi u situaciji bez presedana, prije svega zbog promjene vlasti koju je država doživjela poslije 30 godina vladavine jedne dominantne partije.

Milena Muk
Milena Muk

Ona je istakla da primjer Crne Gore pokazuje da pomaci u pravnom okviru, prije svega uvođenjem kvalifikovane većine u parlamentu za imenovanje čelnika najviših pravosudnih organe, nijesu spriječili neopravdano miješanje u rad pravosuđa. Na drugoj strani, uprkos određenim zakonskim izmjenama nakon 2020. godine, koje je Evropska komisija kritikovala, ostvaren je početni bilans u otvaranju slučajeva visoke korupcije i organizovanog kriminala.

Ipak, Muk je ukazala da je teško mjeriti nepristrasnost tužilaštva, jer to nije moguće kroz jednostavni numerički izraz slučajeva pokrenutih protiv pripadnika stare i nove parlamentarne većine. Zbog toga je važno da se ocjene o radu tužilaštva unakrsno provjere sa različitim zainteresovanim stranama, uključujući organizacije civilnog društva i širu stručnu zajednicu, uz perpeciju javnosti.

Događaj u Skoplju su otvorili Simonida Kacarska, direktorica EPI-ja, ambasadorka Švedske u Sjevernoj Makedoniji Ami Larson Jan i zamjenica ministra pravde Sjeverne Makedonije Viktorija Avramovska Madić, dok su, pored Muk, na panelu govorili Karolin Džonson, predstavnica Evropskog partnerstva za demokratiju (EPD) iz Brisela, kao i Arbereša Lodža Stubla iz Grupe za pravne i političke studije iz Prištine i Denis Prešova sa Pravnog fakulteta u Skoplju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *