Čemu služe inspekcije?

Iako je Institut alternativa u prethodnom periodu podnio šest inicijativa za vršenje inspekcijskog nadzora, u odnosu na koje je utvrđeno više nepravilnosti, izostala je primjena kaznenih mjera i preventivno djelovanje inspekcijskih organa u odnosu na utvrđene loše prakse.

Primjeri koje prikazujemo govore u prilog potrebe temeljene reforme uloge inspekcijskih organa u odnosu na postupke zapošljavanja u javnom sektoru. Podsjećamo, ovi postupci predstavljaju veliki rizik od korupcije i neprimjerenih uticaja, a detaljniji nalazi u odnosu na pravne praznine i loše prakse u ovoj oblasti predstavljeni su u okviru posebne Internet stranice na adresi https://mapa-rizika.me.

Inicijative smo podnijeli Upravnoj inspekciji za kontrolisanje postupaka zapošljavanja u državnim organima (Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Zavodu za zapošljavanje), i Upravi za inspekcijske poslove, koja nadležna je za kontrolu zapošljavanja u javnim ustanovama kroz djelovanje Inspekcije rada i Prosvjetne inspekcije, u odnosu na ustanove obrazovanja.

Upravna inspekcija je na jednu inicijativu odgovorila tek nakon skoro osam mjeseci, kada su nepravilnosti, koje su u međuvremenu učinjene, već proizvele štetu, ne samo po poštovanje procedura, već i po budžet, s obzirom na to da je u konkretnom slučaju utvrđeno nezakonito sklapanje ugovora o djelu.

U posebnoj publikaciji predstavili smo ključne detalje u odnosu na šest podnijetih inicijativa, sa ciljem da skrenemo pažnju na neblagovremene i nedovoljno proaktivne aktivnosti nadležnih inspekcijskih organa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *