Bez sluha za NVO u Savjetu za razvoj NVO

Zahvaljući glasovima predstavnika nevladinog sektora, nije usvojen Izvještaj o radu Savjeta za razvoj nevladinih organizacija za prethodnu godinu, a i današnje zasijedanje ovog tijela obilježio je negativan odnos Ministarstva finansija prema inicijativama nevladinog sektora.

Ključne primjedbe NVO na predlog Izvještaja o radu su da ne odražava sugestije i predloge članova Savjeta iz reda nevladinog sektora, te da ga je trebalo dopuniti informacijama koje bi ukazale na ključne probleme i objašnjenja zašto izostaju ozbiljniji rezultati rada.

Savjet je danas raspravljao i o Informaciji Ministarstva finansija o pripremi Zakona o igrama na sreću, mišljenju ovog Ministarstva o predlogu Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele državne imovine u vlasništvu Crne Gore na korišćenje nevladinim organizacijama, a koju je predložila Koalicija nevladinih organizacija ”Saradnjom do cilja”.

Ministarstvo finansija i Vlada nisu uvrstili usvajanje ove uredbe u program rada za ovu godinu, što je u suprotnosti i sa Strategijom razvoja nevladinih organizacija za period 2012-2016. godine, čiji je jedan od prioriteta upravo uređenje dodjele državne imovine na korišćenje nevladinim organizacijama. Ovo Ministarstvo je takođe Savjet, po ko zna koji put, informisalo da ”nema nove i relevantne informacije” o sudbini izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću. Smatram da je ovo dokaz kontinuiteta u negativnom odnosu Ministarstva finansija prema radu Savjeta, čime se vrši direktna opstrukcija njegovog rada budući da ovo tijelo ostaje uskraćeno za cjelovite i blagovremene informacije.

Sjednicu je obilježilo ponovljeno odbijanje predstavnika Vlade da usvoje izmjene internih pravila o radu Savjeta. Naime, usaglašeni predlog predstavnika nevladinog sektora naišao je na odbijanje, nakon čega sam napustio sjednicu. Podsjećanja radi, vladini predstavnici insistiraju na obavezi članova iz reda NVO da ispune cijeli niz neprirodnih i nelogičnih formalnih i birokratskih zahtjeva kako bi ostvarili pravo predlaganja tema o kojima će Savjet raspravljati.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *