Bez Skupštine nema napretka ka članstvu u EU

Bilo je neophodno Skupštinu konsultovati prije izrade Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, a potreba sveobuhvatne izmjene Zakona o sprječavanju korupcije prevazilazi opseg reforme izbornog zakonodavstva.

Na to je ukazala Ana Đurnić, koja je danas ispred Instituta alternativa (IA) učestvovala na zajedničkoj sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odbora za antikorupciju, koja se fokusirala na ispunjavanje političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji (EU), u oblastima reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije.

„Mi smo ranije ukazali da, iako Vlada mora biti „nosilac“ Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka Evropske komisije, za njega je potreban širi politički, institucionalni i društveni konsenzus“, kazala je ona, naglasivši da ni prije ni tokom sjednice svi učesnici nijesu imali uvid u taj dokument.

Ona je dodala da situacija u sudstvu i tužilaštvu, čije je razrješavanje vezano za Skupštinu, razlog više što poslanici i poslanice moraju biti uključeni u adresiranje preporuka Evropske komisije.

Đurnić je naglasila da su prijeko potrebne izmjene i dopune Zakona o sprječavanju korupcije vještački vezane za reformu izbornog zakonodavstva, i da po obimu i prioritetima prevazilaze to pitanje.

„Poseban fokus u daljim reformama i radu Agencije za sprječavanje korupcije mora biti na adekvatnijem sankcionisanju kršenja odredaba Zakona iz oblasti prijave prihoda i imovine i sukoba interesa, koje trenutno nisu odvraćajuće“, objasnila je ona.

Ukazala je i i da reforma javne uprave ne smije sklanjati nišan sa pitanja depolitizacije i optimizacije zapošljavanja, ne samo u javnoj upravi, nego u kompletnom javnom sektoru, sa posebnim fokusom na javna preduzeća.

„Javne nabavke su pitanje koje je proteklih godinu dana uveliko zanemareno zbog načelno pozitivnih ocjena na Zakon o javnim nabavkama i sistem e-nabavki, ali važnija od tih je ocjena i poruka Evropske komisije koja je novom Metodologijom smjestila ovo poglavlje u isti klaster sa poglavljima 23 i 24, jasno poručujući da su javne nabavke pitanje borbe protiv korupcije, a ne samo pitanje tržišta, i da se u tom dijelu očekuju rezultati“, naglasila je Đurnić.

Snimak sjednice dostupan je na linku: https:


 

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *