Bez kadrovskog plana nema preciznih podataka o kadrovima u Upravi policije

Prošlo je mjesec dana od kako je usvojen budžet za 2024. godinu, pa bi Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugi državni organi već trebalo da imaju pripremljene kadrovske planove za tekuću godinu. Kadrovski plan je važan dokument jer daje pregled broja zaposlenih u MUP-u, uključujući i Upravu policije, planirana zapošljavanja i projekcije o broju onih koji će otići u penziju.

U javnosti se dosta govori o velikom broju policajaca koji će otići u penziju po povoljnim uslovima, te da će se Crna Gora suočiti sa nedostatkom policijskog kadra. Međutim, u javno dostupnim dokumentima preciznih podataka nema, a kadrovski plan koji bi trebalo da pruži uvid u tu vrstu podataka, nije tri godine pripreman. Institut alternativa je početkom decembra pozvao MUP da na vrijeme započne pripremu ovog dokumenta i ispuni svoju zakonsku obavezu.

Sa druge strane, nemamo ni precizne podatke o broju zaposlenih. Podaci o broju zaposlenih nisu sadržani u godišnjim izvještajima o radu MUP-a, niti se nalaze u ključnim strateškim dokumentima – Strategiji upravljanja ljudskim resursima u Upravi policije 2019-2024 i Strategiji razvoja Uprave policije 2023-2026.

Da bismo napravili presjek zaposlenih u poslednjih 6 godina morali smo da konsultujemo pet različita izvora. Prema dostupnim podacima, broj zaposlenih u Upravi policije je varirao iz godine u godinu, a najveći broj zaposlenih bio je u 2021. godini. Međutim, nije poznato na kojim pozicijama je došlo da povećanja, te da li se radi o zapošljavanju policijskog kadra ili povećavanja administracije. Spisak zaposlenih koji je dostavljen Institutu alternativa, ne obuhvata  ukupan broj zaposlenih u pojedinim organizacionim jedinicama MUP-a jer su označeni stepenom tajnosti, pa je samim tim broj zaposlenih veći nego što je navedeno u tabeli.

Prema pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji sistematizaciji MUP-a i Uprave policije, koji su javno dostupni, vidimo da se iz godine u godinu povećavao broj mjesta. Međutim, ni ti pravilnici ne daju potpune podatke, budući da su za pojedine organizacione jedinice UP ti podaci označeni stepenom tajnosti.

Izvori podataka: Plan za povećanje broja policijskih službenica za 2018, kadrovski plan MUP-a i UP za 2019. i 2020. godinu, Izvještaj EK za 2021. godinu, spisak zaposlenih za 2022. i 2023. godinu dobijen putem slobodnog pristupa informacijama, i Informaciju Vlade o presjeku stanja u MUP u oktobru 2023.

Organizacione jedinice za koje nije poznat broj sistematizovanih radnih mjesta: Odsjek za specijalne istražne metode, Odsjek za zaštitu svjedoka, Odsjek za kriminalističko obavještajne poslove, Grupa za suzbijanje krijumčarenja oružja i eksplozivnih materija i krivičnih djela protiv drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom , Sektor za finansijsko obavještajne poslove, jedan dio u Protivterorističkoj jedinici. 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *