Agencija za SPI 11 mjeseci ćuti na žalbe IA

Institut alternativa 11 mjeseci čeka na rješenja žalbi koje je uputio u 2016. godini Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP)

IA je u 2016. godini uputio 13 žalbi AZLP, koje još uvijek nisu dočekale svoj epilog, a tiču se rješenja koje je IA dobio od Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, opštine Kotor, opštine Pljevlja, opštine Ulcinj, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Tužilačkog savjeta i Uprave za javne nabavke. Razlozi za žalbe varirali su od pogrešne primjene materijalnog prava, na šta je upućeno devet žalbi, do povreda pravila postupka, zbog ćutanja administracije organa vlasti opštine Budva, Rožaje i Ljekarske komore ili nedostavljanja tražene informacije nakon uplate troškova opštini Ulcinj. Od prve žalbe, koja je Agenciji upućena 3. marta 2016, prošlo je 11 mjeseci.

Članom 38 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, AZLP je dužna da postupa po žalbi u roku od 15 dana od dana njenog podnošenja. Ukoliko ne donese rješenje po žalbi i ne dostavi ga podnosiocu iste u propisanom roku, Agencija može biti novčano kažnjena u rasponu od 200 do 2000 eura, u skladu sa članom 48 Zakona.

Svjesni ograničenih kapaciteta Agencije da postupa po žalbama u roku, uputili smo dopis predsjedniku Savjeta Agencije, u novembru prošle godine, tražeći informaciju o ishodu navedenih žalbi. Odgovor još uvijek nije dostavljen, iako je upućen prije tri mjeseca.

Navodni nedostatak kapaciteta Agencije ne može biti opravdanje za kršenje zakonskih rokova u dostavljanju odgovora na žalbe. Posebno treba imati u vidu da je od početka primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, 2013 godine, do 2017, budžet Agencije udvostručen, sa 370.490 € na 637.997 €. Prema poslednjim javno dostupnim podacima iz decembra 2016. godine, od 35 predviđenih izvršilaca za poslove u Agenciji, trenutno je zaposleno njih 22, što čini 62% od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta. Nije poznato da li je Agencija upućivala zahtjeve Ministarstvu finansija za popunu preostalih radnih mjesta i kakav je bio ishod takve inicijative. Pozivamo Agenciju i Vladu da obezbjede punu primjenu zakona u što kraćem roku.

Smatramo da Agencija mora biti pozitivan i vodeći primjer u jačanju prava na slobodan pristup informacijama, pa ovom prilikom apelujemo na Agenciju da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, postupa po žalbama u roku i osnaži poštovanje jednog od zakonskih principa – “pravo javnosti da zna“, u cilju vršenja demokratske kontrole organa vlasti.

Ivana Bogojević
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *