Agencija krije i ne ostavlja tragove

Agencija krije i ne ostavlja tragove

Ignorisanjem zahtjeva, zabranom prisustva svim narednim sjednicama Savjeta, kao i onemogućavanjem učešća na sjednici koja se odnosi na razmatranje akata za sprovođenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija za sprječavanje korupcije nastavila je praksu skrivanja svojih aktivnosti od očiju javnosti, te pokazala da će izigravanje zakona i netransparentnost i dalje biti obrasci kojima će se rukovoditi u svom radu.

Agencija za sprečavanje korupcije nije dozvolila Institutu alternativa (IA) prisustvo ovogodišnjim sjednicama Savjeta. Naime, IA najprije uopšte nije dobio pisano obavještenje da li može ili ne prisustovati prvoj ovogodišnjoj sjednici Savjeta koja je održana 15. januara ove godine. Iako je zahtjev uredno dostavljen ovom tijelu, zainteresovana javnost je tek nakon sjednice saopštenjem informisana da je procedura prijave izmijenjena. Prateći novoutvrđenu proceduru zatražili smo prisustvo sjutrašnjoj sjednici Savjeta, ali smo, na naše insistiranje, obaviješteni da, po odluci ovog tijela, predstavnici nevladinog sektora ne mogu, od 1. januara, pratiti sjednice, već isključivo učestvovati u radu. Ova odluka nam je saopštena u usmenoj komunikaciji, odgovor u pisanoj formi je ponovo izostao. Odlučujući o našem novom zahtjevu za učešće u radu, Savjet opet odbija uz obrazloženje ”da ne postoje razlozi za učešće predstavnika nevladinih organizacija” budući da su podzakonski akti finalizovani.

Zabrana prisustva sjednicama predstavnicima nevladinog sektora i ograničavanje modaliteta saradnje isključivo na povremeno ućešće je dalji korak ka potpunom zatvaranju rada Savjeta, a koje je započelo prestankom audio snimanja sjednica. Dodatno, izmišljanjem kriterijuma za učešće nevladinog sektora, Savjet Agencije za sprječavanje korupcije narušava pravilo jednakosti, onemogućavajući nezavisne subjekte da nepristrasno sprovode evaluaciju njegovog rada. Ovim Agencija dopunjava spektar netransparentnih ”pravila” rada na koje smo ukazali u nedavno objavljenoj analizi o njenom uspostavljanju.

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *