Afera ,,Pobjeda”

Blog afera ,,Pobjeda''Ima nekih desetak dana kako su nas iz Pobjede, državnog lista, zamolili da odgovorimo na neka pitanja u okviru teme “Afere u Crnoj Gori”. Iz samih pitanja bila je jasna namjera da se “afere” u Crnoj Gori predstave “navodnim”. Drugim riječima, da se brani lik i djelo Mila Đukanovića (najčešćeg aktera afera) navodno braneći Crnu Goru. Bez obzira na utisak, odlučim se da odgovorim na dostavljena pitanja, misleći da je drugo i drugačije mišljenje poželjno čak i u tekstu koji će dominantno biti obojen očiglednom uredničkom namjerom.

Prvo pitanje Pobjede: Posljednjih godina u Crnoj Gori je izbilo nekoliko velikih afera od kojih su završene – Duvanska afera i afera Telekom. Vaš komentar?

Moj odgovor: Duvanska afera, na žalost i na sramotu naših institucija, nikada nije ozbiljno procesuirana pred našim pravosudnim institucijama. Koliko je nama poznato, Vrhovno državno tužilaštvo još uvijek sprovodi aktivnosti u vezi sa aferom Telekom, tako da je naše očekivanje da će se VDT uskoro oglasiti sa novim saznanjima.

Drugo pitanje Pobjede: Šta je „proizvelo“ posljednje velike afere u Crnoj Gori?

Moj odgovor: Umjesto da to rade policijske i pravosudne institucije, u Crnoj Gori nevladine organizacije i mediji moraju da postavljaju pitanja, prikupljaju dokaze i traže od institucija da rade svoj posao.

Treće pitanje Pobjede: Zašto se za Darka Šarića „veže“ gotovo svaka aferu u našoj zemlji (Listing…)?

Moj odgovor: Listing je nažalost još jedna priča koja nije dobila svoj tužilački i sudski epilog. Osim uvjeravanja u bezgrešnost naših političara, institucije nisu pokazale da su sposobne da otkriju više i uvjere javnost u profesionalni odnos prema ovoj aferi.

Četvrto pitanje Pobjede: Zašto se po Vašem mišljenju na epilog raznih afera čeka ovoliko dugo?

Moj odgovor: Prije svega zbog nedostatka proaktivnog odnosa tužilaštva i policije. Tužilaštvo djeluje isključivo pod pritiskom i na zahtjev međunarodnih partnera, mnogi tužioci ne žele da rade svoj posao, postoje opstrukcije na svim nivoima bezbjednosnih službi i značajni problemi u saradnji policije i tužilaštva. Najvažnije od svega, nema političke podrške i podsticaja da institucije rade svoj posao. Štoviše, postoji očekivanje političara da će institucije zatvoriti oči pred krivičnim djelima koja čine političari i drugi nosioci ekonomske moći.

Peto pitanje Pobjede: Da li je afera Snimak po Vama završena priča?

Moj odgovor: Afera Snimak će biti završena priča onda kada tužilaštvo sprovede efikasnu istragu svih navoda i prema svim licima koji su na različitim nivoima uključeni, a pravosuđe omogući sudski epilog.

Šesto pitanje Pobjede: Poznajete li praksu evropskih zemalja u ovoj oblasti?

Moj odgovor: Policije i tužilaštva u zemljama Evropske unije sa pažnjom prate informacije koje dolaze iz različitih izvora, uključujući i nevladine organizacije koje se bave borbom protiv korupcije ali svakako i medijskih izvora. Na osnovu tih saznanja, tužilaštva i policije sprovode blagovremene i efikasne aktivnosti gonjenja počinilaca krivičnih djela, naročito ukoliko je riječ o kršenjima ljudskih prava, štetama po državni budžet, korupciji i organizovanom kriminalu.

Sedmo pitanje Pobjede: Da li će ove afere usporiti Crnu Goru na njenom evropskom i evroatlantskom putu?

Moj odgovor: Ukoliko institucije ostanu slijepe pred brojnim navodima međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i medija o slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, integracije će biti usporene i odložene za neka druga vremena.

Odgovori napisani i poslati na vrijeme. Stiže i potvrda novinara da su odgovori stigli.

Otvaram Pobjedu u nedjelju za kada je najavljeno objavljivanje teksta. Na naslovnoj strani stoji gotovo cijelo “objašnjenje” onoga što se nalazi na četiri unutrašnje novinske strane. Nadnaslov je “Kako su završile sve izmišljene crnogorske afere?” Veliki naslov: “Prodavci magle ostali u magli”. Slijedi i objašnjenje. Kažu “sve afere proizvedene u Crnoj Gori pale su u vodu. U kojim kuhinjama se proizvode neistine i proizvoljna tumačenja.” Na unutrašnjim stranama uredničke teze razrađuju, tumače i objašnjavaju Predrag Drecun, Predrag Popović, Srđa Vukadinović i Obrad Mišo Stanišić. Naslovi njihovih izjava su “Mudar potez Mila Đukanovića”, “Tresla se gora…” “i “Ćorci protiv Crne Gore”.

Obrni, okreni, mojih odgovora nema. Nisu se izgleda uklopili u koncepciju, nije bilo dovoljno mjesta za isuviše različito mišljenje. Možda je moglo poljuljati ljutu vjeru u nepodijeljeno mišljenje i stav dobronamjernih analitičara.

Sve u svemu, Pobjeda – novinsko, izdavačko i grafičko akcionarsko društvo ne odustaje od odbrane lika i djela voljenog Predsjednika i jedine legalne i legitimne partije.

Umjesto da se bave ocjenama iz najnovijih izvještaja Evropske komisije i SAD koji govore o zabrinjavajućim razmjerama korupcije i organizovanog kriminala i vezama sa politikom i biznisom, Pobjeda i dalje goni opozicione, nevladine i medijske izdajnike.

Umjesto da se bave ocjenama iz najnovijih izvještaja Evropske komisije i SAD koji govore o zabrinjavajućim razmjerama korupcije i organizovanog kriminala i vezama sa politikom i biznisom, Pobjeda i dalje brani Đukanovića ne samo za ono zašto ga optužuju danas, nego i za ono zašto je bio optuživan prije deset ili dvadeset godina.

Velika je ljubav državnog dnevnog lista prema predsjedniku Vlade koja bira članove Upravnog odbora Pobjede. Još jedan prilog našem evropskom i evroatlantskom putu.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Tekst je originalno objavljen u rubrici ,,Forum” dnevnog lista Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *