Smjernice za borbu protiv korupcije i jačanje integriteta u državnim preduzećima

OECD smjernice za borbu protiv korupcije i jačanje integriteta u državnim preduzećima su međunarodni instrument koji pruža državi, u njenoj ulozi vlasnika preduzeća, sveobuhvatan pristup usmjeren na podršku u borbi protiv korupcije, jačanje transparentnosti, kao i odgovornosti državnih preduzeća. Smjernice su razvijene na osnovu istraživanja i iskustava Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a Institut alternativa ih je preveo na crnogorski jezik.

Smjernice pružaju okvir za prevenciju korupcije i jačanje integriteta kroz niz preporuka koje obuhvataju različite aspekte upravljanja državnim preduzećima. Cilj je unaprijediti praksu korporativnog upravljanja, smanjiti rizik od korupcije i obezbijediti odgovorno vlasništvo od strane države.

Konkretni koraci i preporuke za sprovođenje Smjernica sadržani su u OECD vodiču. Preporuke se odnose na jačanje internih kontrola, promovisanje integriteta u državnim preduzećima, aktivno uključivanje civilnog društva, medija i šire javnosti u procese nadzora i izvještavanja. Vodič takođe pruža odgovore na pitanja o Smjernicama i kroz primjere drugih zemalja ukazuje na različite načine na koje se Smjernice mogu primijeniti u praksi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *