10 godina PASOS mreže – Izvještaj sa Skupštine

Na Skupštini PASOS-a održanoj u Varšavi 12-13. decembra, obilježeno je 10 godina postojanja ove mreže istraživačkih centara. Na Skupštini su izabrana tri člana Odbora direktora, dodijeljene godišnje nagrade PASOS-a, usvojen godišnji izvještaj o radu i razmotren prijedlog strategije za naredne tri godine.

Detalj sa Skupštine PASOS-a

Kosovska fondacija za civilno društvo je dobitnik PASOS-ove nagrade za „Dostignuće godine“, za njihovu uspješnu inicijativu kojom je na Kosovu zaustavljen pokušaj ugrožavanja integriteta i postojanja nevladinih organizacija kroz neustavna zakonska rješenja.

Nagradu za najbolju publikaciju godine dobio je EUROPEUM Institut za evropske politike, za njihov istraživački rad „Taking Stock of EU Civil Society Funding in EAP Countries“, u kojem analiziraju način na koji EU finansira organizacije civilnog društva u zemljama Istočnog partnerstva.

Novi-stari članovi Odbora direktora PASOS-a, po odluci Skupštine, su Neža Kogovšek Šalamon (Slovenija), Piotr Kaźmierkiewicz (Poljska) i Andrew Cartwright (Mađarska – CEU).

Predstavnik IA na skupštini PASOS-a je bio Marko Sošić, koji je na panelu o novim modelima zastupanja i komunikacije, predstavio dosadašnje uspjehe (i neuspjehe iz kojih smo učili) u zalaganju za sprovođenje naših preporuka, uticaj na donosice odluke i predstavljanje sopstvenog rada različitim publikama.

Više informacija o događaju i obilježavanju decenije postojanja možete pronaći na zvaničnoj stranici PASOS-a.

Institut alternativa je najmlađi član PASOS-a – od juna ove godine i ovo je prvi događaj mreže u kojem smo učestvovali. PASOS (akronim od Policy Association for an Open Society) je mreža osnovana 2004. godina koja podržava razvoj i jača doseg i uticaj svojih više od 50 članica. Cilj PASOS-a je jačanje nezavisnih istraživačkih centara (think tanks) kako bi se osiguralo da lekcije tranzicije budu shvaćene, podijeljene i primijenjene.

Povezane vijesti:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *