Završni trening Škole javnih politika 2013

U subotu, 1. juna ove godine održan je završni trening Škole javnih politika 2013 na temu „Pisanje djelotvornih predloga praktične politike“. Trener je bio mr Zlatko Vujović.

O temi (ključne riječi):

Cilj radionice je da učesnicima pruži znanja i izvore koji su potrebni kako bi razvijali vještinu pisanja djelotvornih prijedloga za praktičnu politiku da bi saopštavali ciljani i jasan stav praktične politike. U tom smislu, učesnici radionice su:

 • Razumjeli kako prijedlozi praktične politike mogu podržati proces odlučivanja zansovan na dokazima;
 • Stekli uvid u perspektivu prijedloga za praktičnu politiku, koji se nalazi u središtu osmišljavanja istraživanja, analize i pisanja prijedloga praktičnih politika:
 • Analizirali i promišljali o strategijama za povećavanje vjerovatnoće postizanja željenog uticaja prilikom pisanja i korišćenja prijedloga praktične politike;
 • Stekli uvid u strukturu i svrhe javnog zagovaranja koje se žele postići sa dvije osnovne vrste prijedloga za praktičnu politiku: studijom praktične politike i sažetim predlogom praktične politike;
 • Podijelili iskustva u izradi i pisanju prijedloga politika sa drugim učesnicima radionice i trenerom;
 • Produbili razumijevanje putem analize relevantnih studija slučaja i stvarnih prijedloga praktičnih politika.

U prirodi ove obuke je da bude praktična i da bude osmišljena prema potrebama učesnika. Metodologija obuke se temelji na aktivnom učešću, uz naglasak na analizi autentičnih primjera prijedloga za praktičnu politiku i primjeni znanja i vještina na kontekst u kom učesnici pišu predloge. Ovo su još neki metodološki pristupi na kojima se gradi obuka:

 • Atmosfera u kojoj je učesnik u centru pažnje, koja je interaktivna;
 • Učenje kroz praksu;
 • Rad u parovima i manjim grupama kako bi se uspostavila interakcija među učesnicima;
 • Učesnici imaju ulogu informisanih i odgovornih odraslih polaznika, a treneri ulogu facilitatora.

Trening je realizovan na materijalima kreiranim sprecijalizovano za inicijativu LGI. Osnovni motiv inicijative Local Government and Public Service Reform Initiative (Inicijativa za reformu lokalne uprave i javne službe) (LGI) za izgradnju kapaciteta u pisanju prijedloga za praktičnu politiku, jeste da se poveća uticaj istraživanja praktičnih politika u procesu odlučivanja time što će se pomoći isztraživačima i analitičarima da saopšte svoje savjete na način na koji se oni zaista i mogu koristiti u praktičnom svijetu kreiranja politika. Stoga je radionica takođe imala za cilj da:

 • Promoviše samostalan razvoj vještine pisanja prijedloga za praktičnu politiku, koristeći kao izvor LGI-ov priručnik “Pisanje djelotvornih prijedloga za javne praktične politike”; “Writing Effective Public Policy Papers” (Young and Quinn, 2002).
 • Uspostavi saradničku atmosferu među učesnicima radionice.

Kratka biografija predavača:

Mr Zlatko Vujović je diplomirao na Pravnom fakultetu sa prosječnom ocjenom 8.51. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na poslijediplomskim studijama »Međunarodni odnosi« sa prosječnom ocjenom 9.32 i odbranio magistarski rad na temu »Izborni sistemi zemalja Evropske unije – Komparativna analiza sistema izbora za parlamente država članica i Evropski parlament« sa izuzetnim uspjehom (ocjena A). Student je doktorskih studija »Komparativna politika, smjer Komparativne javne politike« na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Od 2004. godine je angažovan kao saradnik na Pravnom fakultetu u Podgorici, a od 2006. na Fakultetu političkih nauka na predmetima: Izborni i partijski sistemi, Izborni sistemi, Partijski sistemi kao i na predmetima Izborni sistemi u Evropi i Komparativni evropski partijski sistemi.

Jedan je od osnivača je i predsjednik NVO/think tank Centar za monitoring CEMI. Povremeno angažovan kao konsultant i trener za pitanja organizacijskog razvoja. Licencirani je LGI trener.

Projekat Škola javnih politka je podržala Komisija za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću a sprovodi ga Institut alternativa u saradnji sa Centrom za monitoring i istraživanje (CeMI).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *