Zašto neki zakon “putuje” sporije?

“Ova dva zakona stigla su do Skupštine, odnosno objavljena su na sajtu Skupštine, zajedno sa obrazloženjima. Izmjene Zakona o javnim nabavkama, iako usvojene na Vladi sedmicu dana prije ova dva zakona, još uvijek nijesu ‘doputovale’ do Skupštine, odnosno nisu objavljene na sajtu Skupštine sa obrazloženjem”, istakla je Đurnić

Zašto neki zakoni putuju od Vlade do Skupštine brže nego drugi”, pitaju se iz Instituta Alternativa i napominju da predlog izmjena Zakona o javnim nabavkama, iako usvojen na Vladi 18. maja, još nije proslijeđen Skupštini, odnosno nije objavljen na sajtu parlamenta sa obrazloženjem.
Istraživačica javnih politika u Institutu Alternativa Ana Đurnić kazala je “Vijestima” da je Vlada usvojila ovaj predlog na 26. sjednici Vlade od 18. maja, a da je na 27. sjednici od 25. maja Vlada, između ostalog, usvojila predlog izmjena Zakona o zaštiti kulturnih dobara i predlog izmjena Krivičnog zakonika.
“Ova dva zakona stigla su do Skupštine, odnosno objavljena su na sajtu Skupštine, zajedno sa obrazloženjima. Izmjene Zakona o javnim nabavkama, iako usvojene na Vladi sedmicu dana prije ova dva zakona, još uvijek nijesu ‘doputovale’ do Skupštine, odnosno nisu objavljene na sajtu Skupštine sa obrazloženjem”, istakla je Đurnić.

Ovo je naročito problematično, kako je dalje istakla, zato što predlog izmjena Zakona o javnim nabavkama koji je objavljen na sajtu Vlade “ne sadrži obrazloženje, pa se ne zna kako Vlada obrazlaže potrebu za usvajanjem vrlo spornih odredaba”.

“Između ostalog – podizanja vrednosnih pragova onih nabavki za koje ne postoji obaveza raspisivanja tendera (15.000 eura za robe i usluge i 30.000 eura za radove), čime se smanjuje transparentnost i mogućnost bilo kakve kontrole, a zaštite prava ponuđača se u potpunosti ukida budući da Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki ovdje neće više imati nikakvu ulogu, odnosno neće se moći uložiti žalba Komisiji za ove nabavke”, napomenula je Đurnić.

Iz Instituta Alternativa nedavno su javno upozorili “da uprkos višegodišnjem insistiranju Evropske komisije da se otvorenost sistema javnih nabavki u Crnoj Gori unaprijedi, Vlada ga sve više zatvara i krije od očiju javnosti, samostalno odlučujući o procedurama za trošenje oko 400 miliona eura poreskih obveznika, koliko se godišnje potroši na javne nabavke”.

Tekst originalno objavljen na portalu Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *