Za Crnu Goru, nema drugog izbora od EU integracija

U srijedu, 12. aprila u Podgorici održan je prvi u nizu BSC Leaders Meetings događaja, pod nazivom „Crna Gora poslije predsjedničkih izbora: Podsticaj na putu u EU?“, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Instituta alternativa.

Na javnoj panel diskusiji učestvovali su Jakov Milatović, novoizabrani predsjednik Crne Gore, Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, Roza Balfur, direktorka Karnegi Evropa (Carnegie Europe), Milena Muk, istraživačica javnih politika u Institutu alternativa, dr Srđan Cvijić, predsjednik Međunarodnog savjetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Igor Bandović, koji je uvodnim obraćanjem otvorio BSC Leaders Meetings, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom organizovanja prvog događaja ove vrste, i to u Podgorici. „Beogradska bezbjednosna konferencija teži da bude prozor u svijet za čitav region Zapadnog Balkana i promoter pozitivnih promjena na Balkanu. Oslanjajući se na iskustvo naših partnera iz Minhena, odlučili smo da organizujemo Leaders Meetings događaje širom zemalja Zapadnog Balkana i na taj način pokrenemo stvaranje nove političke kulture, novog stila debata i novih sadržaja za promovisanje.”

Tokom panel diskusije, organizovane neposredno nakon predsjedničkih izbora, govorilo se o mogućim scenarijima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, glavnim preprekama i mogućnostima, ali i o političkom kapacitetu EU da primi nove članice i sposobnosti Crne Gore da se reformiše.

Tom prilikom, novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović izjavio je da je nova generacija političara simbol promjena u zemlji, a da glavni prioriteti Crne Gore treba da budu borba protiv zarobljavanja države i ekonomska stabilnost. „Regionalna ekonomska integracija je osnova evropskih integracija. Uspijeh jedne zemlje Zapadnog Balkana je uspijeh svih šest,” istakao je Milatović.

Na prvom BSC Leaders Meetings događaju, premijer Crne Gore, Dritan Abazović rekao je da za Crnu Goru nema drugog izbora osim EU integracija. „Crna Gora će ulaskom u EU ispuniti svoje nacionalne interese, zbog čega će ostati posvećena procesu evropskih integracija.” Osvrćući se na rat u Ukrajini, Abazović je izjavio: „S obzirom na veličinu, stanovništvo i kapacitete Crne Gore, podrška Ukrajini je više nego značajna, a građani Ukrajine se u Crnoj Gori osjećaju bezbjedno.

Roza Balfur, direktorka fondacije Karnegi Evropa, istakla je da je proces proširenja postao složeniji. „Ništa se ne obećava iz Brisela, ali Balkan nije zaboravljen. Važnost vladavine prava, civilnog društva i političkih lidera koji šalju snažne poruke kod kuće, smatraju se ključnim za proces evropskih integracija.”

Ispred Instituta alternativa, Milena Muk izjavila je da prethodne crnogorske vlade nisu ispunile visoka očekivanja i nisu ostvarile dovoljan napredak u reformama. „Crna Gora trenutno nema nijednu instituciju u punom kapacitetu, već su sve u tzv. v.d. stanju.” Odgovarajući na pitanje Srđana Cvijića, o glavnim prioritetima buduće vlade, Milena Muk je istakla reforme i ispunjavanje privremenih mjerila u okviru poglavlja 23 – „Mislim da je pozitivno što je Evropska unija postala jasnija i direktnija u uslovljavanju ključnih reformi u zemlji i da treba da istraje u tom pristupu. Vidimo da se stvaraju pojedina ostrva integriteta, prvenstveno u Specijalnom državnom tužilaštvu, i na nama je da zahtijevamo da se ta ostrva množe.”

BSC Leaders Meetings događaji, sa istaknutim panelom međunarodnih i domaćih govornika, planirani su  da se nastave u narednim mjesecima u drugim prijestonicama Zapadnog Balkana.

 

Institut alternativa

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *