Vladavina prava ili sile?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Institut alternativa (IA) upozoravaju na bjelodan primjer opstrukcije pravde unutar organa koji treba da se primarno staraju o primjeni zakona, a što mora biti razriješeno u hitnom postupku.

IA i CGO cijene da jučerašnje saslušanje komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića pred Tužilaštvom predstavlja školski primjer opstrukcije pravde, opstrukcije istrage i svojevrsne zloupotrebe službene dužnosti.

Ako Lješković ne zna ko je od pripadnika SAJ-a, jedinice kojom komanduje, brutalno prebio građanina Miodraga Mija Martinovića i uništavao njegovo vozilo i ako ne zna koja su dva specijalca bila sa njim u “hameru”, onda on mora biti hitno smijenjen.

Ako Lješković ne bude smijenjen ili se u međuvremenu “ne prisjeti” tih bitnih činjenica, onda je to direktna odgovornost Slavka Stojanovića, direktora Uprave policije koji ga je postavio i koji, shodno tome, odgovara i za njegov rad.

U konačnici, ako ni Stojanović nije spreman da preuzme odgovornost, onda je odgovoran ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kao njegov nadređeni.

Država u kojoj jedan građanin može biti brutalno prebijen od strane specijalaca bez prepoznatljivih lica i imena, a čije starješine kroz primjenu zakona ćutanja pokušavaju prikriti taj zločin, je država u kojoj ne stanuje vladavina prava i u kojoj je svaki njen građanin bezbjednosno ugrožen.

U ovom trenutku u Crnoj Gori nema većeg ispita za istražne i pravosudne organe od utvrđivanja krivično-pravne i druge odgovornosti za zločin nad Martinovićem, ali i pokušaje prikrivanja istog i pored dokaza koji su šokirali crnogorsku javnost.

Naravno, cio slučaj ne može ostati van domena politike, a neophodnost utvrđivanja političke odgovornosti nameće se kao logična, iako u Crnoj Gori, na žalost, nemamo tu praksu.

Daliborka ULJAREVIĆ, izvršna direktorka, CGO
Stevo MUK, Predsjednik Upravnog odbora, IA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *