Vlada krije informaciju o stanju lokalnih samouprava

Vlada je nezakonito proglasila tajnim ključni dokument o stanju javnih finansija na lokalnom nivou, a time i sakrila broj zaposlenih u opštinama.

Tražili smo od Vlade Informaciju o stanju javnih finansija na lokalnom nivou, dokument koji je usvojila u julu, ali nije objavljen na Internet stranici Vlade. Dobili smo odgovor da je dokument proglašen tajnim (stepen INTERNO), u skladu sa zakonskom mogućnošću koja predviđa da organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije, „ako je to u interesu bezbjednosti, odbrane, spoljne, monetarne i ekonomske politike Crne Gore“.

Ovaj dokument ne sadrži samo finansijske podatke o stanju lokalnih finansija, neizmirenim obavezama, dugu, itd. U njemu su najažurniji podaci o broju zaposlenih u lokalnim samoupravama, uključujući javna preduzeća i ustanove, a moguće i o njihovim primanjima. Iako su prethodne informacije objavljivane, ove nema na sajtu Vlade. Čak je ni MUP ne koristi u nacrtu nove Strategije javne uprave, u dijelu koji se odnosi na racionalizaciju broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, već se služi zastarjelim i netačnim podacima iz izvještaja o sprovođenju Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora.

Na koji način bi objelodanjivanje ovih informacija „značajno ugrozilo“ interese bezbjednosti, odbrane, spoljne, monetarne i ekonomske politike Crne Gore — je pitanje na koje mi nemamo razuman odgovor, a ne mogu ga imati ni u Vladi. Jedini interes koji može biti ugrožen objavljivanjem ovih informacija je politički interes pojedinih partija čiji predstavnici vode određene lokalne samouprave, jer bi se objavljivanjem ovih podataka pokazao obim novih zapošljavanja i uticaj na lokalne budžete.

Postoji preovlađujući javni interes da se objelodane informacije koji poništava sve namjere Vlade u ovom slučaju. Zakon o slobodnom pristupu informacijama propisuje obavezno objavljivanje informacija koje ukazuju na „korupciju, nepoštovanje propisa, nezakonito korišćenje javnih sredstava, zloupotrebu ovlašćenja javne funkcije“, što je slučaj sa Informacijom o stanju javnih finansija na lokalnom nivou.

Ne smijemo pristati na to da se najosnovnije informacije o stanju u lokalnim samoupavama kriju. Institut alternativa će pokrenuti upravni spor da bi se ovo rješenje poništilo i Informacija objavila, a apelujemo na Ministarstvo finansija i Vladu da to učine i ranije i odustanu od zloupotreba Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Marko Sošić
Istraživač javnih politika

Tužba koju smo podnijeli Upravnom sudu na rješenje Ministarstva finansija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *